En och annan hajade till när de passerade Forum i Örkelljunga på förmiddagen. Utanför stod flera polisbilar, maskiner och en brandbil uppställda. Högstadieelever fick prova att bära rökdykarutrustning, sitta i polisbilen och slänga en spikmatta.
Inne i idrottshallen trängdes industri- och hantverksföretag med service- och tjänsteföretag, samt kommunala arbetsplatser.
– Vi vill väcka nyfikenhet. Det är bra för oss som arbetsgivare att visa vilka arbetsuppgifter som finns hos oss. Det är varken tungt eller tråkigt, säger Inger Nilsson från Åsljungapallen, som hade en populär tävling som fick eleverna att köa.

15-åriga Alma Giese testade blodtrycket hos praktiksamordnaren Eva-Lotte Bengtsson från Örkelljungas vård- och omsorg, som också slog ett slag för lärlingsprogrammet på Utbildningscentrum.
Bild: Annsofie Wieland
Annons
Annons
Framtidsmässan har hållits en gång förut, innan pandemin. Att locka tillbaka utställarna var inte svårt, säger näringslivsutvecklare Frida Nilsson.
– De ställde gärna upp igen, och så har vi adderat några till.
Just nu är åttorna på väg ut på prao. Men den är inte tillräckligt, anser Frida Nilsson.
– Eleverna behöver ju se vad som finns så att de blir motiverade till att utbilda sig, säger hon och påminner om att entreprenörsskap numera ska vara en del av undervisningen.

Sara Merborn, kommunpolis, visade hur man kastar ut en spikmatta för att sätta stopp för en biljakt.
Bild: Annsofie Wieland
Ett nytt samarbete mellan näringslivet och grundskolan i Örkelljunga ska göra det mer konkret. En del är att göra arbetsplatsbesök med barn från förskolan och upp till sexan.
– Det har varit ett jättebra mottagande. I vår är det årskurs två som ska få komma ut på vårdboenden. Nästa år ska fyrorna besöka hantverksföretag, säger näringslivsutvecklare Frida Nilsson.
Vad tänker du om framtidsmässan?

Thanisorn Asawnon, 15 år: ”Vi ska snart ha prao. Jag är väldigt nervös, men också redo. Jag älskar ju att vara bland barn och vill jobba med människor.”
Bild: Annsofie Wieland
Annons

Theo Olsson, 14 år: ”Jag vet inte var jag vill ha min prao, så jag kollar runt lite här.”
Bild: Annsofie Wieland

Alma Giese, 15 år: ”Det är kul att förbereda sig lite för att bli en del av samhället. Kanske bra att få lite inspiration.”
Bild: Annsofie Wieland

Alvin Bengtsson, 14 år: ”Jag hoppas träffa min praoplats här. Bra med många olika jobb som visas upp, det får folk att vilja göra saker.”
Bild: Annsofie Wieland