Enligt Statistiska Centralbyrån är det stigande priser på livsmedel som nu driver inflationen. Den driver i sin tur på räntorna. I början av april väntas Riksbanken höja styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter.
Enbart under februari ökade matpriserna med 2,8 procent. De största ökningarna noteras för blomkål (+48,0 procent), tomater (+37,6), socker (+33,1), honungsmelon (+29,0), slanggurka (+26,3), sallad (+10,6), cider (+10,3) och rökt lax (+9,0 procent).
Under det senaste året har priset på livsmedel ökat med hela 22,1 procent. Om du i februari 2022 handlade mat för 3000 kronor per månad så har samma matkassar nu ökat i pris till 3663 kronor.

Blomkål är den matvara som ökat mest i pris under februari – men också under senaste året.
Bild: Ola Nilsson
Annons
Annons
Den som inte varit prismedveten kan komma tillbaka till tidigare matkostnader. Du kan minska din personliga inflation genom att anpassa dina inköp till de matvaror och butiker som är billigast.
Det är du i så fall inte ensam om. Under de senaste månaderna har svenska folket blivit mer prismedvetet. Alla lågpriskedjor har fått fler kunder. Allt fler kunder lockas av röda prislappar.
Allt fler utnyttjar extrapriser och rabatterbjudanden, allt fler undviker varor som snabbt har stigit i pris.
Här är åtta goda råd för att dryga ut hushållskassan:

Det är stor prisskillnad mellan olika butikskedjor och olika butiker.
Bild: NTB/TT
1. Handla där det är billigast. De stora matkedjorna försöker göra dig till en lojal kund med olika typer av rabatter. Men gör det maten billigare än i andra matbutiker?
Enligt Matpriskollen är Coop generellt dyrast bland de fem största livsmedelskedjorna. Ica Kvantum är 3,3 procent billigare, City Gross 4,3 procent billigare, Ica Maxi 8,4 procent billigare. Willys och Lidl är 11,1 procent billigare än Coop.

Det gäller att kolla prisnivån i din butik. Håller den måttet jämfört med andra matbutiker?
Bild: Arkivbild
2. Kolla prisnivån i din butik. De mest detaljerade prisjämförelserna butik för butik görs av PRO. Enligt PRO:s prisguide från januari var Stora Coop i Burlöv och Willys i Eslöv de billigaste matbutikerna i Skåne, Ica Nära Tornet i Lund och City Gross i Höganäs de dyraste.
Annons
Andra billiga matbutiker i PRO:s undersökning var Willys i Kristianstad, Vellinge, Löddeköpinge och Trelleborg, Ica Maxi i Hyllie, Löddeköpinge och Trelleborg samt Ica Kvantum i Sjöbo.
Annons
"Skillnaderna är stora i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostar cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent", heter det i PRO:s undersökning.

I storstäderna finns butiker som tidigare varit nischade för kunder från Asien, Balkan, Mellanöstern etectera. Nu i dyrtider söker sig bredare kundgrupper till dessa lågprisbutiker.
Bild: Johan Wessman
3. Sök lågprisalternativ. I storstäderna finns alternativa butiker som på många varor ligger långt under de stora kedjornas matpriser. De ingår inte i de prisjämförelser som görs av SCB, PRO och Matpriskollen. De har tidigare främst frekventerats av olika invandrargrupper, men får nu allt fler besök av vit svensk medelklass.
"Sådana butiker har ofta bra priser på frukt och grönt, men många artiklar saknas. Därför är det svårt att göra prisjämförelser", säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.
Bland dessa lågprisbutiker finns Lucu Food i Malmö och Helsingborg, Özen Allfrukt i Malmö och Trelleborg, Good Food i Landskrona, Helsingborg Bazaar och Aldo Supermarket i Helsingborg samt Abdos Multifood och Bazaar Food Market i Malmö.

Sådana här fyndmöjligheter finns på många håll i Skåne.
Bild: Niklas Gustavsson
4. Håll koll på gårdsbutikerna. I mindre gårdsbutiker med självbetjäning kan du göra prisfynd på allt från ägg, potatis, lök och morötter till tomater, gurka och andra grönsaker.
Annons
Just nu är det inte säsong för sådana varor, men när sommaren närmar sig kan det vara värt att ta reda på var de bästa priserbjudandena finns bland lantbrukarnas egna butiker.
5. Undvik de dyra varorna. Bland de matvaror som blivit rejält mycket dyrare märks allt från pasta och kyckling till vetemjöl och hushållsmargarin. Men det är vid grönsaksdisken som prisfluktuationerna är allra störst.
Annons
SCB:s lista över de varor som ökat mest i pris under det senaste året toppas av purjolök (+79,5), blomkål (+79,2), paprika (+54,1), honungsmelon (+51,4), socker (+48,1), smör (39,4), creme fraiche (+38,4 procent), småcitrus (+38,4), hushållsmargarin (+38,0), färsk lax (37,7), fryst fisk (+37,3) och mjölk (+36,7 procent).
Dessutom bör du undvika butikernas kanske allra dyraste vara: plastpåsarna vid kassan. Ta med en egen påse och spara minst sju kronor per butiksbesök!

Om du äter salladskål till frukost, lunch och middag så har du klarat dig undan alla prisökningar. Det är en den enda matvaran i SCB:s prisjämförelse som minskat i pris under det senaste året.
Bild: Sven-Erik Svensson
6. Köp gärna billigare varor. Bland det som blivit föremål för bara mindre prisökningar märks morötter, vitkål och äpplen. Den som tycker att Bregott blivit för dyrt kan kanske nöja sig med Lätt & Lagom på frukostmackan. Den dyra pastan kan bytas mot billigare alternativ. Mejerivaror med kort datum är utmärkta för den som ska förbruka dem samma dag.
SCB:s lista över de varor som ökat minst i pris under det senaste året toppas av salladskål (-1,45 procent), päron (+0,34), kiwi (+1,75), ananas (+1,75), whisky (+2,19), brännvin (+2,28), rödvin (+5,19), frysta bär (+5,59), äpplen (+5,71), färska kryddor (+8,72) och honung (+9,84 procent), läsk (+10,12), mineralvatten (+10,76) och marmelad (+11,97 procent).
Annons

Varor med kort datum säljer allt bättre i livsmedelsbutikerna.
Bild: Caisa Rasmussen / TT
7. Utnyttja rabatterbjudanden. Om du har kundkort hos alla de stora matkedjorna kan du utnyttja rabatt- och bonuserbjudanden på flera håll. Den som har åldern inne bör hålla koll på pensionärsrabatterna.
Annons
8. Laga maten själv. Enligt Konsumentverket ligger matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor per månad. En familj med två vuxna och två barn i åldern 6-13 år behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat per månad.
Uträkningen gjordes i november och kan nu behöva justeras med någon hundralapp. Den bygger på att man lagar maten själv utifrån en ingredienslista och en fyraveckomatsedel som Konsumentverket tog fram redan 2019.
”Avsikten är att visa vad näringsriktig bra mat kan kosta för personer i olika åldrar”, heter det i Konsumentverkets matsedel.