Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vem är det egentligen som har blivit kränkt när eleven störde lektionen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till nyhetsartikeln med rubriken: ”Lärare kränkte elev”. HD 15/2.

Stressen över att inte få genomföra sin lektion som man har planerat och den eviga tidsbristen i skolans värld är pressande för en pedagog. Det skriver Alice Cederholm apropå att en lärare anses ha brutit mot skollagen då den blev irriterad på en stökig elev. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bild: Sara Johari

En elev har stört lektionen och trots upprepade tillsägelser inte slutat. Är det då inte övriga skötsamma elever och läraren som har lagt tid på att förbereda sin lektion, som har blivit kränkta?

Annons

Annons

Här har vi en elev som fråntar övriga elever deras rätt att få utbildning under civiliserade former. Läraren lägger tid och energi på att bemöta sina elever och anpassa innehållet så att alla ska kunna hänga med.

Det är inte alls konstigt att läraren till slut tappar tålamodet och reagerar med en mumlande kommentar. Naturligtvis ska vi vuxna alltid föregå med gott exempel, men vi är bara människor och kan brista i uppförande. Stressen över att inte få genomföra sin lektion som man har planerat och den eviga tidsbristen i skolans värld är pressande för en pedagog.

Det är dessutom beklagligt att föräldrarna till den störande eleven hör av sig till skolan för att försvara ett dåligt uppförande.

I Sverige är rättigheter alltid förknippat med skyldigheter. Tänk om dessa föräldrar, som tydligen inte fått sitt barn att förstå att man inte ska störa på en lektion, istället hade engagerat sig i barnets utveckling och haft främjande samtal med lärare/ ledning på skolan med barnets bästa som mål.

Oavsett om nu barn- och elevombudsmannen gett eleven rätt, kommer det att bli en lång väg att gå för detta barn som tydligen inte har förstått att världen inte rättar sig efter vederbörande utan ibland måste man foga sig i ett större sammanhang om man vill komma vidare i livet.

Alice Cederholm

pedagog

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan