Leif Östling myntade uttrycket vad farao får vi för pengarna eller lite grövre. Han har absolut en kraftig poäng. Vi betalar nästan 12 procent av BNP år 2022 i skattepengar till sjukvården – eller omräknat 421 miljarder kronor.
Välfärdsexperten Robert Thorburn efterlyste en debatt om effektiviteten i svensk sjukvård redan 2018. Primärvården, speciellt alla vårdcentraler är bara administrativa stoppklossar.
Ett annat slukhål som vi måste fylla med skattepengar är polisväsendet. Vad görs för att få ner brottsligheten? Polismyndigheten har äskat 34,7 miljarder för 2023. Det är väl okej om vi får se något resultat.
Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot och tidigare polis, uttalande sig för en tid sedan i tv. I juni 2022 har polisen 35 723 anställda. Enligt Kärrholm som har god insyn så hade det inte hjälpt med 70 000 anställda om det får fortgå som det gör nu. Han påstår att det finns många poliser som är som lejon och verkligen vill. Men som han sa, det går inte med en ledning som är åsnelik.
Annons
Annons
Alla var besvikna på Dan Eliasson och hans sätt att styra då detta inte gav något resultat. När de efter många om och men lyckades degradera bort honom kom det en likadan – Anders Thornberg, före detta Säpochef. Nu skulle det bli fart och fläkt i polisen, trodde vi. Men vi fick lång näsa och nya rekord i mord och sprängningar som resultat.
I slutet av förra året ändrades grundlagen gällande utlandsspionage. Jättebra. Behöver vi ändra eller tillsätta fler lagar för och få styrning på brottsligheten? I så fall gör det snabbt. Något som triggar alla människor är att snabbt bli rika – så också de kriminella naturligtvis.
Under de senaste åren har vi fått 330 nya miljardärer i lilla Sverige. Fördelningspolitiken har aldrig varit orättvisare än den är för tillfället. Helt uppriktigt, vem får ett lyckligare liv av att äga 1 000 miljoner? Jag är övertygad om att densamme hade varit lika lycklig med 3 miljoner i buffert om alla skulder var betalda.
Bankchefer och kommunalråd och många med dem tjänar fantasisummor. Det är sådant som sticker i ögonen på många som inte har förutsättningar eller kontaktnät att bygga upp ett ekonomiskt fungerande liv.
Vi svenskar har i många länder fått en stämpel på oss att vara naiva och snälla. På gräsrotsnivå är det bra. Men de som styr landet måste vara mer strukturerade och se hur välfärdssystemen blir utnyttjade på fel sätt.
Exempel på detta får man varje kväll när medierna går igång.
Ivan Andersson