Regeringen borde be alla svenskar om ursäkt för sina vallöftessvek och den usla hanteringen av elstödet. Men istället hyllar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) sin egen förträfflighet (Aktuella frågor 11/3).
Ingen tidigare regering har lovat så mycket och hållit så lite. Det i valrörelsen utlovade högkostnadsskyddet för alla den 1 november, blev ett försenat elstöd till vissa under vårvintern. Förslaget som Ebba Busch och Anna Tenje berömmer sig för att ha genomfört kan dessutom ha inneburit att tusentals kunder har fått felaktigt elstöd.
Annons
Enskilda kunder har kunnat få hundratusentals kronor i stöd utan att deras elpriser är höga, samtidigt som andra har blivit utan trots att de betalat dyrt för den el de använt.
Annons
Busch och Tenje påstår dessutom att energikrisen beror på det svenska elsystemet, som de kallar misskött.
Men även om Putins energikrig mot Europa höjt priser och utmanat det svenska elsystemet visar statistik från riksdagens utredningstjänst att de svenska elpriserna var lägst i EU under 2022, att nettoexporten av el var störst i Sverige jämfört med alla andra länder inom EU och att antalet timmar när import var nödvändig var lägre än någonsin.
Trots stora problem för den svenska kärnkraften har det svenska elsystemet stått emot energikrisen i Europa väsentligt bättre än regeringspartiernas profetior.
Däremot har regeringens stöd till hushåll och företag samt insatser för en ny marknadsmodell i EU fallerat grovt. Detsamma gäller för införandet av ett intäktstak som skulle återföra övervinster hos aktörerna på elmarknaden till de kunder som drabbats av de höga priserna. Det skulle ha varit på plats inför vintern. Nu har regeringen förklarat att den kan införa intäktstaket tidigast i mars.
Regeringspartiernas beskrivningar av det svenska elsystemet som fallfärdigt har aldrig varit korrekt.
Det är sant att en större andel vind- och solkraft ökar kraven på reglering och styrning av elsystemet. Men när resultatet av en av de tuffaste perioderna för det europeiska energisystemet är att det svenska levererar bäst är det bara att konstatera att överdrifterna varit politiskt motiverade.
Sveriges elsystem är bättre än vad Busch och Tenje hävdar. Ett svagt system ger inte lägst priser, exporterar inte mest och har inte minskat sitt behov av nettoimport till lägst antal timmar på åratal.
Annons
Annons
Däremot kvarstår tre viktiga utmaningar för regeringen att ta tag i:
• Elpriserna måste pressas tillbaka. Svenska hushåll och företag måste få del av de låga elpriser som redan gäller för många stora användare. Regeringen måste bryta de svenska elprisernas beroende av gaspriser och säkerställa att den nya marknadsmodell som ska börja användas inom EU möjliggör lägre priser i Sverige.
• Övervinsterna i energisektorn måste omfördelas, tillbaka till kunderna. Den svenska regeringen misslyckades – medvetet eller omedvetet – att återföra vinterns övervinster. Nu måste den tillfälliga reglering som ska säkerställa rimlig avkastning och lägre priser förlängas och systemet förbättras.
• Ny elproduktion måste tillföras snabbt och utbyggnaden av elnätet skyndas på. Elektrifieringen och klimatomställningen driver upp behovet av mer billig el. I början av nästa mandatperiod räknar Svenska Kraftnät att Sverige slutat vara nettoexportör för att istället bli beroende av import.
Sättet att åstadkomma ny elproduktion är ny vindkraft. Socialdemokraterna har presenterat flera förslag som kan ge snabba resultat.
Regeringen måste säga ja till alla havsbaserade vindkraftsparker som ligger på dess bord, förbättra villkoren för vindkraft istället för att försämra dem och underlätta och snabba på tillståndsprocesserna.
Kan inte regeringen leverera lägre priser, omfördelning och rejält utökad elproduktion hotas sammanhållningen i Sverige, jobben och välfärden.
Annons
Det är dags för regeringen att hålla sina vallöften, tona ner sin vildsinta retorik och istället öka takten i arbetet för mer, förnybar, billig och pålitlig elproduktion.
SKRIBENTERNA
Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna
Niklas Karlsson, ordförande Socialdemokraterna i Skåne
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.