Annons

Annons

Annons

Skåne

Flicka sprang in i stolpe på skolgården – bröt nacken

En flicka i lågstadieåldern sprang in i en stolpe på sin skolgård i nordvästra Skåne. Efter att ha undersökts av ambulanspersonal ordinerades hon vila.

Fem dagar senare sökte familjen vård på nytt – då upptäcktes en fraktur i flickans nacke.

Text

Flickan ska ha skadat sig när hon sprang in i en stolpe på skolgården.

Bild: Julia Lindemalm

Annons

– Här fanns risk för en allvarlig vårdskada. Därför anmäler vi händelsen enligt Lex Maria, säger Åsa Rudin, chefsläkare vid medicinsk service på Region Skåne.

Händelsen utspelade sig bara dagar efter skolstarten i augusti i fjol. En flicka i lägre skolåldern sprang då in i en stolpe på en skolgård i nordvästra Skåne.

När hon kom hem efter skoldagens slut klagade hon på nacksmärtor och hennes föräldrar larmade ambulans.

Annons

Annons

Vid undersökning kunde inga skador på vare sig huvud eller nacke konstateras. Ambulanssjuksköterskorna konsulterade läkare via telefon innan de lämnade familjen med instruktioner till föräldrarna att söka ny vårdkontakt om besvären inte gick över eller om flickan skulle bli sämre.

Fem dygn senare var flickan fortfarande inte bättre. Familjen sökte då åter sjukvård och en röntgen visade att hon hade en nackfraktur.

– Allt såg dock ut att ligga rätt. Men om flickan hade fått ytterligare våld mot huvud och nacke hade det kunnat leda till omfattande skador, förklarar Åsa Rundin.

Att sjukvården anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är brukligt när det skett eller funnits risk för allvarlig vårdskada i samband med behandling.

– Det gör vi för att kunna bli bättre. I detta fall var det dock ett gränsfall. Vad jag kan se har det inte gjorts något uppenbart fel. Ambulanspersonalen har undersökt barnet noga och även konsulterat läkare. Sen kan man diskutera om händelsen varit oundviklig. Om barnet förts till sjukhus och röntgats direkt hade frakturen upptäckts tidigare, säger Åsa Rudin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan