Annons

Annons

Annons

Politik i Frankrike

Macron hoppfull inför omröstning

Frankrikes president Emmanuel Macron är hoppfull inför måndagens slutliga avgörande gällande pensionsreformen även om han och hans regering måste överleva två olika misstroendeomröstningar för att ta den i mål.

Text

Frankrikes president Emmanuel Macron manar till lugn inför måndagens misstroendeomröstning mot regeringen. Arkivbild.

Annons

Sent på söndagen sade president Emmanuel Macron i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån AFP att hans förhoppning är att pensionsförslaget på måndagen ska komma i mål på "sin demokratiska resa".

Macrons regering har länge försökt samla stöd för en höjning av pensionsåldern i Frankrike. Senaten röstade den 16 mars för regeringens linje men nationalförsamlingen hotade att stoppa förslaget.

Drev igenom

Då drog regeringen och premiärminister Élisabeth Borne i nödbromsen och utlöste på torsdagen paragraf 49.3 i grundlagen. Den ger premiärministern rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger.

Det enda alternativet för att stoppa lagförslaget är att gå fram med en misstroendeomröstning och försöka fälla hela regeringen.

Annons

Två olika begäran om misstroendeomröstning mot regeringen och premiärministern har lämnats in – den ena av högerextrema partiet Nationell samling och den andra från vänsteralliansen Nupes.

Annons

Absolut majoritet

Omröstningarna sker på måndagen. För att en misstroendeomröstning ska gå igenom krävs en absolut majoritet.

Om förslaget går igenom innebär det att pensionsåldern höjs från dagens 62 år till 64 samt att antalet år man behöver arbeta för att få full pension höjs.

Regeringens beslut i förra veckan om att ta till paragraf 49.3 för att driva igenom förslaget har väckt ilska och efter flera veckor av fredliga demonstrationer förbjöd polisen på lördagen protester vid ett torg nära parlamentet i Paris på grund av oroligheter.

Fakta

Fakta: Franska pensioner

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike är 62, men man behöver också ha arbetat i 42 år för att få full pension.

Det finns tre grundsystem och sedan obligatoriska tilläggsplaner med poängsystem som ser olika ut beroende på bransch och avtal. Det finns 42 olika pensionsplaner.

Den genomsnittlige fransmannen går i pension vid 62 år och fyra månaders ålder, enligt siffror från 2020 (i Sverige är det drygt 64 år). Skillnaderna är dock stora mellan olika upplägg. Snittpensionen ligger på motsvarande 15 700 kronor (2020).

Inom offentlig sektor finns vissa avtal som sticker ut. Omkring 40 000 människor som jobbar inom kollektivtrafiken i Paris har till exempel rätt att gå i pension från 52 års ålder.

Den sittande regeringen ville till en början höja pensionsåldern till 65, men har sedan gått ned till 64. Höjningen ska ske gradvis fram till 2030. Regeringen vill också tidigarelägga en ettårig höjning av antalet år man behöver arbeta för full pension. Garantipensionen ska höjas och antalet planer ska bli färre.

Det var den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet) som sänkte pensionsåldern från 65 till 60 år 1982. Högerpresidenten Jacques Chirac ville 1995 införa ett universellt system, men möttes av jätteprotester och drog senare tillbaka det. Stora protester mötte också förslag från Nicolas Sarkozy 2010, men då drevs en tvåårig höjning av pensionsåldern ändå igenom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan