Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Stora vindkraftparker hade varit ett gott tillskott i södra Sverige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett snurrande vindkraftverk över ett blommande rapsfält är en tillfredsställande syn då där produceras energi som jag kan ha nytta av. Det skriver Leif Dalvik.

Bild: Anders Berggren

Annons

Om man upprepar en lögn tillräcklig ofta, så tror man att det är en sanning. En lögn som upprepas dagligen är den om att den förra regeringen stängde ner kärnkraftsreaktorer.

Insändarskribenter i HD och även Ebba Busch upprepar detta som pape-gojor. De reaktorer som stängt ned de senaste åren är privata och ingenting som den förra regeringen kunnat lägga sig i.

Annons

Det var av affärsmässiga skäl då de rörliga elpriserna mellan 2016 och 2020 låg mellan 26 och 46 öre i snitt per år, och lönsamheten för kärn-kraftel var för låg med de priserna. Kärnkraften skulle fasas ut tills man ersatt den med förnybar el som bland annat solceller och vindkraft.

Annons

Stora vindkraftparker planerades utanför exempelvis Trelleborg, Kävlinge och Öckerö. De borgerliga majori-teterna i dessa kommuner stoppade dessa planer som hade varit- ett mycket- gott tillskott i södra Sverige. Skälen till detta var väl i första hand att försvåra för regeringen att försäkra sig om en framtida energiförsörjning?

Ett snurrande vindkraftverk över ett blommande rapsfält är en tillfredsställande syn då där produceras energi som jag kan ha nytta av. Samtidigt har man i valrörelsen populistiskt påstått att indelningen i elområden, är socialdemokraternas fel. Elområden infördes i Sverige november 2011 av regeringen Reinfeldt. Förnybara energikällor gör att man kan spara på vattenkraften.

De rörliga elpriserna beräknas månadsvis på genomsnittet spotpriset för varje månad. Vissa dagar kan spotpriset ligga på 20 öre och andra dagar på 180 öre. Vissa timmar kan spotpriset till och med vara negativt.

Nu har det dykt upp en ny frälsare: ”små regionala kärnkraftverk”. En teknik som ännu inte är prövad, och i bästa fall kan vara i drift om 12–15 år, vilket är den tid som byggande av kärnkraftverk brukar vara försenade. Var ska vi få vår el från fram till dess?

Annons

Det som påverkat elpriset allra mest är Rysslands anfall på Ukraina. Detta kan man inte skylla på den förra regeringen, eller?

Regeringens människofientliga stödpartner kanske har en annan åsikt? Deras uppfattning om sanning är minst sagt grumlig.

Leif Dalvik

Kattarp

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan