Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Detta är en ren stöld av våra intjänade pensioner

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Födda 1957 går miste om det förhöjda grundavdraget under 2023, vilket innebär kraftigt höjd skatt på pensionerna. Det skriver Ingrid Frennesson.

Bild: COLLECTUM

Annons

När riksdagen den 31 maj 2022 beslutade om den nya pensionsreformen så hamnade de som är födda 1957 i kläm, trots att pensionsuppgörelsen och den höjda pensionsåldern skulle gälla dem som är födda 1958 eller senare.

Födda 1957 går miste om det förhöjda grundavdraget under 2023, vilket innebär kraftigt höjd skatt på pensionerna, en ren pensionsstöld av våra intjänade pensioner. En fattigpensionär får betala cirka 1 000 kronor mer i skatt per månad och medelvärdet på 110 000 berörda personer ligger på cirka 2 400 kronor högre skatt per månad bara för att man är född 1957. Trots löften om högre disponibel inkomst för pensionärer från alla riksdagspartier i valrörelsen 2022.

Annons

Mer eller mindre samtliga riksdagspartier har erkänt att man förbisåg denna konsekvens men fortfarande har man inte lyckats besluta om en övergångsregel för 57:orna. Om inget görs så kommer även de som är födda 1959 drabbas av samma konsekvens under 2026 då pensionsåldern höjs till 67 år.

Annons

V och MP har förstått detta och har lagt förslag i finansutskottet och skatteutskottet om att en övergångsregel införs för 57:orna men inte fått något stöd från de andra partierna tidigare. SD har svängt i frågan och anser nu att 57:orna ska ha rätt till det förhöjda grundavdraget under 2023.

Även S börjat svänga och man skriver nu följande:

”Det förefaller rimligt att regeringen analyserar den uppkomna situationen och återkommer till riksdagen med eventuella justeringar eller övergångsregler. Socialdemokraterna välkomnar ett sådant initiativ och kommer att agera konstruktivt om så sker.”

Men S tänker inte själva ta initiativ till en övergångsregel, ett klent löfte.

SD har svängt, S är på väg att svänga och nu återstår att även M och finansminister Elisabeth Svantesson inser det orimliga och det misstag som begåtts av riksdagen när beslutet fattades den 31 maj 2022. Ett beslut som innebar något som skulle kunna bedömas som diskriminering av en hel åldersgrupp och retroaktiv beskattning av dem som är födda 1957 och som gick i pension under 2022.

Det är en stor skandal att både Pensionsmyndigheten och Skatteverket hade felaktig information på sina webbsidor flera månader efter att beslutet fattats i riksdagen. Vilket innebar att många födda 1957 tog sina beslut om pension på felaktiga uppgifter. Inte förrän i oktober–november var informationen uppdaterad på alla webbsidor hos dessa myndigheter.

Annons

Annons

Vad säger då riksdagsledamöterna i regeringspartierna som kommer från Helsingborg, moderaterna Ulrika Heindorff och Ann-Charlotte Hammar Johnsson? Det är ni och ert parti som har bollen. Jag vill veta hur ni som lokala företrädare i riksdagen ställer er i frågan om att införa en övergångsregel för dem som är födda 1957 under 2023. Om ni inte anser det så tolkar jag det som att ni tycker det är bra och helt okej att en fattigpensionär med en pension på cirka 10 000 kronor i månaden får en höjd skatt med cirka 1 000 kronor per månad under 2023 eller att en normal pensionär får cirka 2 000 kronor i hög-re skatt, bara för att de är födda 1957.

Jag vill ha ett svar från er! Kom ihåg att vi är 110 000 upprörda och arga 57:or och att det tillkommer 110 000 59:or som drabbas på samma sätt 2026. Kom ihåg att 2026 är ett valår. Varken vi 57:or eller 59:orna kommer ha glömt ert svek när vi går till valurnorna 2026 om ni inte beslutar om en övergångsregel så snart som det är möjligt.

Heindorff och Hammar Johnsson, jag vill ha ett svar från er!

Ingrid Frennesson

född 1957

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan