Annons

Annons

Annons

krönikaKriget i Ukraina

Albin Arrling
Jag tillbringade 24 timmar i ett land som inte finns

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

”Jag älskar Tiraspol”. Den Instagram-vänliga skylten till trots är den transnistriska huvudstaden ingen turistmagnet.

Bild: Privat

Annons

Den enda gången jag har blivit knuffad över en landsgräns blev jag samtidigt knuffad in i ett land som bokstavligen hela världen har avfärdat som en bluff.

Efter passkontrollen vid den ukrainska gränsen mot Transnistrien kärvade nämligen motorn till minibussen vi färdades i. Rent instinktivt reste sig då samtliga passagerare av manligt kön (utom jag) upp ur sina säten för att ge det luggslitna fordonet en knuff förbi gränsbommen. Motorn startade, och vår färd kunde fortsätta in i denna sovjetiska tidskapsel.

Smygfoto på en av de gränsvakter som bevakade den transnistriska gränsen mot Ukraina.

Bild: Privat

Annons

Våren 2019 hade min vän Lola och jag fått stipendium från studentradion i Lund för att rapportera om hbtq-rättigheter i Moldavien, som Transnistrien officiellt fortfarande tillhör. Vi bestämde oss för att ta en avstickare till Svarta havets pärla, Odessa, och att på tillbakavägen stanna till i detta ”land”.

Annons

Allt började vid busstationen i Odessa. Vid en av biljettluckorna räckte vi fram de ukrainska hryvniasedlar vi hade kvar till den gamla damen och i utbyte fick vi två biljetter med handskrivna kyrilliska bokstäver på. Destination: Tiraspol.

Transnistrien, ungefärlig gränsdragning. Grafik: Alva Mårtensson

Vårt fordon för dagen, som senare alltså fallerade, var en vit minibuss. Dessa kallas i postsovjetiska länder för en marsjrutka, och de är ofta stommen i de regionala transportnäten runt städerna. Många gånger är de avskrivna fordon från väst: jag har till exempel sett en gammal stortaxi från Tingsryd köra runt i Bisjkek, Kirgizistan.

Hammaren, skäran och fredsduva. Symboler som hörde hemma i gymnasiets historieböcker stod framme som om det vore julskyltning på Tiraspols paradaveny, 25:e Oktobergatan. En hommage till oktoberrevolutionen 1917.

Bild: Privat

Dnestriska moldaviska republiken är Transnistriens officiella namn. Här syns riksvapnet med klassiska sovjetiska motiv – och en krans av vindruvor i botten. Den moldaviska delrepubliken var Sovjetunionens stora vinproducent och världens största vinkällare ligger faktiskt utanför Chisinau.

Bild: Privat

Det första intrycket av livet i denna utbrytarrepublik var ett av isolering. När jag stoppade in mitt Mastercard i bankomaten på en öde centralstation fick jag ett meddelande i stil med your money's no good here. På det sättet lärde vi oss att de lokala bankerna inte är anslutna till några internationella system.

Annons

Efter en längre jakt lyckades vi hitta ett undanskymt växlingskontor i Tiraspols motsvarighet till valfritt sömnigt förortscentrum i Sverige. Där stod vi så med Monopol-valutan transnistrisk rubel i våra händer.

Annons

Trådbussar och en röd kommuniststjärna på 25:e Oktobergatan.

Bild: Privat

Lenin stod fortfarande staty framför regeringsbyggnaden i Tiraspol.

Bild: Privat

En promenad längs paradavenyn 25:e Oktobergatan, till minne av revolutionen 1917, bjöd på intryck som hade lockat fram glädjetårar hos den mest förbittrade av kommunistnostalgiker. Det rödgula emblemet med hammaren och skäran hängde som julgirlanger med jämna mellanrum över gatan.

Fredsduvor, röda femuddsstjärnor och avpolletterade stridsvagnar av modell T-34 fanns även att beskåda längs stråket.

Framför regeringsbyggnaden stod en monumental staty av Lenin där hans kropp smälte samman med den höga piedestalen av brunröd sten. Här skulle man enligt instruktioner på vårt vandrarhem inte fotografera, eftersom detta medförde risk för ”en gratis och mycket intensiv kurs i ryska” hos KGB.

Ja, namnet lever kvar på riktigt. Och ja, vi tog bilder ändå.

”Za rodinu!” – ”För moderlandet!” Barn på en stridsvagn som bär det sovjetiska kampropet.

Bild: Privat

Förhållningsregler på vandrarhemmets anslagstavla: ”I fall gästen uppvisar dumt beteende och inte följer ovanstående regler kommer en gratis och mycket intensiv kurs i ryska organiseras på polisstationen eller hos KGB. Kan vara 6 till 10 timmar i längd.”

Bild: Privat

Kontrasten till atmosfären under de föregående dagarna i Odessa var stor. Där: kosmopolitisk turiststad vid havet i en demokrati. Här: folktomma gator under en regim där det sovjetiska maskineriet av förtryck ostört har fått rulla vidare.

Annons

Annons

Ett avstånd på tio mil förvandlades till ett avstånd på 30 år när människor inte längre tittade oss i ögonen, eller till och med gick över på andra sidan gatan för att undvika två svenska turister.

När vi sedan åt middag på kvällen blev vi därför smått chockerade när vår servitör i 20-årsåldern utan problem kommunicerade med oss på god engelska. Ett glas av nationaldrycken Kvint slank motvilligt ned.

Frukost under Lenins vakande blick. Vi tillbringade vår enda natt i Tiraspol på Lenin Hostel, som självklart också var beläget på Leningatan.

Bild: Privat

Vi intog vår tillhandahållna frukost bestående av bröd och hårdkokta ägg i sängen på Lenin Hostel, som passande nog låg på just Leningatan. Vårt rum hade både byst och tavla föreställande den sovjetiske patriarken.

Vi packade våra väskor och checkade ut. Och det var en underlig känsla av lättnad när nästa minibuss sedan körde oss in i ett riktigt land igen.

Solnedgång över staden på floden Dnestrs östra bank. Affischen uppmärksammade 29 år av ”självständighet” för Transnistrien.

Bild: Privat

Fakta

Blufflandet Transnistrien – nästa bricka i Putins krigsspel?

Huvudstad: Tiraspol

Befolkning: 465 000

Valuta: Transnistrisk rubel

Språk: Ryska, rumänska, ukrainska

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har denna pseudostat seglat upp som en potentiell krutdurk som kan få kriget att eskalera bortom sina nuvarande gränser.

Ryssland beräknas ha runt 1 500 soldater placerade i Transnistrien, som utöver den militära uppbackningen också är helt ekonomiskt beroende av Moskva.

Detta område av sydöstra Europa har genom historien växlat ägare flera gånger. När Karl XII tillbringade sina fyra år i transnistriska Bender i början av 1700-talet tillhörde staden det Osmanska riket.

Efter andra världskriget hamnade det som idag är Moldavien under sovjetisk kontroll. Detta trots att landet språkligt, kulturellt och historiskt hade starkare band till Rumänien.

Den 2 september 1990 utropades en ensidig självständighet för den landremsa av Moldavien som ligger mellan floden Dnestr och gränsen mot Ukraina. Inget annat land i det internationella samfundet har erkänt Transnistrien, utan de enda som officiellt har gjort det är andra utbrytarregioner som Abchazien, Nagorno-Karabach och Sydossetien.

Transnistrien betyder bokstavligen ”på andra sidan Dnestr”.

Ett kortare inbördeskrig utspelade sig mellan de transnistriska utbrytarna och den moldaviska centralmakten i kölvattnet av det sovjetiska imperiets kollaps. I juli 1992 förklarades eldupphör efter att ryska styrkor blandat sig i, och konflikten befinner sig sedan dess i ett dödläge.

Källa: BBC, Utrikespolitiska institutet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan