Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Varför diskriminerar vi våra ukrainska flyktingar?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns exempel på ukrainska flyktingar som valt att vända tillbaka till Ukraina för att de inte klarar av att leva i Sverige. Vad säger det om Sverige när människor hellre vänder tillbaka till ett land i krig än att leva i Sverige? Bilden är från staden Butja som härjades hårt i inledningen av kriget.

Bild: Rodrigo Abd

Annons

Det har nu gått över ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Då undrar man: Varför diskriminerar vi våra Ukrainska flyktingar?

Vi slår oss gärna för bröstet och är stolta över att Sverige skickar vapen, ammunition och ekonomiskt stöd till Ukraina.

Det är ju bra, även om det uppenbarligen behövs mer.

Men varför behandlar vi våra ukrainska flyktingar sämre än flyktingar från andra länder när de fått uppehållstillstånd?

Annons

Ukrainska flyktingar har tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och vi ger dem då ett ekonomiskt stöd på 71 kronor per dygn. OBS – 71 kronor!

När det gäller andra flyktingar med uppehållstillstånd ger vi 308 kronor per dygn fem dagar i veckan.

Det innebär att till en ukrainsk flykting ger vi 355 kronor per vecka. Detta ska då räcka till mat, kläder, bussresor, hygienprodukter, telefon, hyra med mera.

Annons

Till andra flyktingar ger vi 1 540 kronor per vecka.

Varför får ukrainska flyktingar 1 185 kronor mindre varje vecka mot vad andra flyktingar får? Varför diskriminerar vi ukrainarna? Det finns ju naturligtvis ingen som helst möjlighet att äta sig mätt för 71 kronor per dygn. Särskilt inte som man ska betala 62 kronor av dessa för att åka bussen till affären, arbetsförmedlingen eller svenskundervisning.

När man frågar politiker varför ukrainare inte får delta i svenskundervisning på SFI så säger de ofta att för att delta i SFI krävs vissa villkor och att vi inte kan särbehandla ukrainare. Men varför kan vi då särbehandla dessa när det gäller ekonomiskt stöd?

Tack och lov finns det massor av ideella krafter som hjälper ukrainarna med mat, kläder, husrum med mera.

Det finns exempel på ukrainska flyktingar som valt att vända tillbaka till Ukraina för att de inte klarar av att leva i Sverige. Vad säger det om Sverige när människor hellre vänder tillbaka till ett land i krig än att leva i Sverige?

Visa ditt stöd till de ukrainare som finns både här i Sverige och de som är kvar i Ukraina.

Annons

Kom ner till Stortorget klockan 12:00 där måndagsrörelsen håller en manifestation varje vecka. När manifestationen är över är vi en löst sammanhållen grupp som avslutar det hela med att gå och äta en lunch tillsammans och ha lite socialt umgänge där vi pratar om allsköns samtalsämnen.

Vill du kanske också följa med på en lunch? Kom till Måndagsrörelsens manifestationer på Stortorget.

Bert Alfson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan