Annons

Annons

Annons

Danmark

Danska borgmästare har fått nog – vill se max 80 km/h på motorvägarna

12 borgmästare från Köpenhamns kranskommuner sätter ned foten i ett brev till regeringen. Anledningen: bullret från motorvägarna har blivit så påtagligt att det skadar invånarna. Därför vill de nu att danskarna bromsar in, rapporterar Danmarks Radio.

Om 12 danska borgmästare får som de vill kan 80 km/h bli hastighetsgränsen på landets motorvägar.

Bild: Per Rasmussen

Annons

Under tisdagen skickades ett brev till flera ministrar i den danska regeringen. Brevets innehåll? En önskan om att få danskarna att släppa på gaspedalen och köra max 80 km/h på landets motorvägar. I dagsläget är högsta tillåtna hastighet 130 km/h.

Det är totalt 12 borgmästare från Köpenhamnsregionen som säger att bullret från vägarna innebär hälsorisker för invånarna i deras kommuner. Totalt är 100 000 hushåll runt den danska huvudstaden störda av vägbuller – många i så hög grad att det ökar risken för blodpropp och stress.

Annons

Annons

– Det är inte bara ett bekymmer att det låter, men det är också hälsovådligt och något som går ut över livskvaliteten, säger Trine Græse, borgmästare i Gladsaxe och en av initiativtagarna, till Danmarks Radio.

Hennes kollega i Hvidovre, Anders Wolff Andresen, är inne på samma linje.

– Buller är ett jätteproblem. Lägre hastighet kan åtgärda det, men då måste vi ha folketinget med på banan, säger han till samma kanal.

Men initiativet har inte fallit i god jord hos alla. Hos de danska bilisternas intresseorganisation, FDM, är tongångarna skeptiska.

– När det handlar om riktigt många bilister, så blir det omfattande förseningar för samhället i stort. Därmed blir det samhällsekonomiskt dyrt, säger Dennis Lange, chefskonsult vid FDM.

Organisationen vill istället se satsningar på ljuddämpande asfalt och bullerhinder längs motorvägen för att komma åt problemen trafiken orsakar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan