Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Helsingborg politiker tycks ta efter USA:s tomma stadskärnor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tyvärr verkar Helsingborgs politiker ta intryck från annat håll. Nämligen från USA där många stadskärnor är helt tomma på handel, kultur och upplevelser. Det skriver Jan Andersson. Bilden visar Los Angeles Downtown.

Bild: Mark J. Terrill

Annons

Planeringen av våra städer är viktig för en långsiktigt hållbar utveckling. Det som hänt under efterkrigstiden är att bilismen påverkat planeringen av våra städer. Det har skapat stora problem i form av trängsel och av utsläpp som medverkar till klimatförändring

Den demografiska utvecklingen påverkar också planeringen. Andelen personer över 80 år ökar. Med ökande ålder minskar ofta rörligheten. Då måste samhället göras tillgängligare. Många äldre slutar ofta också att köra bil på grund av hetsen och intensiteten i trafiken. Då är det viktigt med en tillgänglig kollektivtrafik.

Annons

Annons

Helsingborg bör satsa på att göra de centrala delarna av staden mer tillgängliga genom att uppmuntra möjligheterna till handel, kultur och upplevelser. Detta måste kombineras med en god kollektivtrafik. Så görs i stadsplaneringen i många europeiska städer. Utvecklingen av de centrala delarna av städerna ses där som viktig.

Tyvärr verkar Helsingborgs politiker ta intryck från annat håll. Nämligen från USA där många stadskärnor är helt tomma på handel, kultur och upplevelser. För att handla måste man istället åka till något externt handelscentra för att handla och få uppleva saker. Dit är bilen nästan det enda möjliga transportmedlet.

Detta är inte att bygga ett hållbart samhälle varken miljömässigt, kulturellt och socialt. Det är precis tvärtom. Då blir bilen istället det centrala i stadsplaneringen. Förhoppningsvis tänker politikerna i Helsingborg längre än så. Förhoppningsvis förstår de att de privata investerare som vill lägga miljarder på att bygga ut Väla genom att göra det till en ny centrumbildning inte gör det för att bedriva välgörenhet utan för att tjäna pengar. Investeringen ska naturligtvis löna sig. Vinsterna uppstår inte för att vi som konsumenter handlar så mycket mer än tidigare utan för att handeln, kulturen och upplevelserna flyttar från stadens centrala delar till Väla. Det blir tommare och ödsligare inte bara i de centrala delarna av Helsingborg utan också i de centrala delarna i de andra kommunerna i Nordvästra Skåne.

Annons

Annons

Planera inte morgondagens samhälle så att utsläppen ökar och staden utarmas på kultur, upplevelser och handel. Planera istället för en långsiktigt miljömässig hållbar stad full av kultur och upplevelser.

Jan Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan