Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Kommunen är till för invånarna och inte tvärt om

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Faran med en stor kommuns administration är att den blir så stor att den blir sig själv nog. Det skriver Birger Nilsson.

Bild: Tom Wall

Annons

En kommuns främst uppgift är att tjäna invånarna. Kommunen är till för invånarna och inte tvärt om. Kärnverksamheterna, det viktigaste, är skola, vård och omsorg. Sedan finns det också stödfunktioner och serviceverksamheter. Allt detta måste administreras, man måste hålla en viss koll på vad som sker och vad det kostar. Faran med en stor kommuns administration är att den blir så stor att den blir sig själv nog. Den kan klara av att hålla på att administrera utan att egentligen ha en verksamhet att ha koll på.

Annons

Annons

Alltnog, kommunen ska alltså stå till invånarnas tjänst och serva dem på olika sätt. Det som debatterats de senaste veckorna är bland annat kollektivtrafiken och träffpunkterna. Vi har fått höra att bussarna som kört om Allerum på morgnarna har tagits bort. Detta innebär att många skolelever antingen tvingas cykla i ur och skur eller så tvingas curlande föräldrar skjutsa sina barn i sina bilar till skolor i staden. Det blir många bilar och många korta kallstarter det. På vilket sätt främjar de indragna bussarna invånarna i Allerum? Sedan är det ju också ironi att man planerar en utbyggnad av Allerum och hänvisar bland annat till goda kommunikationer. Budskapen haltar!

Vi har också fått höra vilka stora konsekvenser den indragna linje 7 har inneburit för boende på bland annat Slottshöjden. Det har blivit stora försämringar för många. Vilka kommuninvånare har tjänat på en sådan här omläggning?

Slutligen har vi erfarit hur man effektivt släcker eldsjälar genom att försämra möjligheterna att ge äldre på Söder en meningsfull fritid. För mig verkar det synnerligen oproffsigt att inte utnyttja och samarbeta med volontärer. Dessa människor, som av idealism och välvilja gör stora insatser och, om kommunen hjälper till, kan göra så mycket mera.

Annons

Det finns mycket som kommunen tycks satsa på som inte befrämjar invånarna alls. Exemplen är många. Ta fram budgeten och ställ frågan om varje punkt är till gagn för medborgaren.

För mig, som utomstående, framstår det ibland som om kommunen, politiker respektive tjänstemän, inte förstått sitt egentliga uppdrag!

Birger Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan