Annons

Annons

Annons

Ränteläget

Höjd boränta väntar – men ändå lite, lite hopp

Räkna med att boräntan kommer att följa med styrräntan uppåt. Ändå –kanske kan en liten, liten ljusning anas långt fram för tyngda bolånetagare.

Fast det är långt dit, och ännu är det inte dags att fira faran över, enligt experterna.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Arkivbild.

Annons

Riksbankens dubbelhöjning med 0,5 procentenheter till 3,5 procents styrränta kommer att leda till högre bolåneräntor, konstaterar Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Räntan kommer att fortsätta upp. Dagens besked är jobbigt för dem som sitter med höga bolån, säger han.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, är inne på samma linje.

– När styrräntan ökar så höjs bolånen. Men det kanske inte behöver bli lika mycket som styrräntan höjs, inte ett till ett.

Annons

Annons

Oenig direktion

Riksbankens direktion var inte enig, ett par ledamöter ville gå försiktigare fram och bara slå till med 0,25 procentenheters höjning. Dessutom börjar Riksbanken prata om en lite lugnare räntebana och till och med räntesänkningar. Är det kanske dags att börja ana ett slut på räntegaloppen?

Nja, inte riktigt, tror Jens Magnusson.

– Jag tror att de kan dra av något på takten med räntehöjningar framöver. Men just nu är riktningen bara uppåt.

Alexandra Stråberg vill inte heller säga att det är över ännu. Men möjligen finns ljuspunkter, fast de kan bara anas långt, långt fram.

Toppar i juni

Alexandra Stråberg ser också att vi kan vara i närheten av en vändning.

– Jag tror att styrräntan kan toppa i juni på 3,75 procent. Men Riksbankschefen Erik Thedeen vill inte säga att det är över ännu, konstaterar Alexandra Stråberg.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB som gör en ny bolåneprognos efter Riksbankens höjning, tror att inflationen redan har toppat. Riksbanken tittar stint på vissa data som styr deras räntehöjningar, medan han tycker att det finns andra tecken som tyder på att det värsta redan kan vara över, och att inflationen är på väg ned ganska brant nu.

– Jag tror att räntan sänks en procentenhet i slutet av 2024, säger Robert Boije.

Jens Magnusson tror att vi kommer att tyngas av höga räntor åtminstone ett år till, och det tror Alexandra Stråberg också. Fast båda tror att Thedéen tar i lite för mycket, bara för att han inte kan gå ut och blåsa faran över för tidigt.

Annons

Annons

– Thedéen säger räntan kommer att ligga kvar så här till 2026, men det tror inte jag. Den kan börja sänkas 2024. Det är lite hoppfullt, säger Alexandra Stråberg.

Fakta

Fakta: SBAB presenterar bolåneprognos

Statliga SBAB presenterar sin bolåneprognos efter Riksbankens räntebesked.

Enligt SBAB kommer den rörliga bolåneräntan toppa på dryga 5 procent i slutet av året för att sedan falla till 4 procent i slutet av nästa år.

Källa: SBAB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan