Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Pensionärernas företrädare tycks sitta och sova

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Under februari förlorade AP-fonderna enorma summor i de amerikanska bankerna som gick omkull. Det skriver John Karlsson. Bilden visar kunder utanför ett bankkontor till den kollapsade Silicon Valley Bank i USA.

Bild: Steven Senne

Annons

I Sverige finns det tre olika pensionärsföreningar som tillsammans representanter 710 000 medlemmar. De säger sig att företräda landets pensionärer. Jag undrar om det är rätt och riktigt. Jag vet inte om de bevakar pensionärernas rätt i samhället. Har dessa varit i kontakt med regering och riksdag om pensionernas situation i landet?

Annons

Jag kan i detta sammanhang påpeka att det finns 2.3 miljoner pensionärer i Sverige. Jag har själv skrivit till regeringen om våra pensioner. Jag har även skrivit till EU-domstolen och påtalat att Sverige inte följer EU:s fattigdomsgräns. Där gäller det 13 300 kronor.

Annons

Nu tycker jag att det är dags för pensionärsföreningarna att agera mot regering och riksdag och pensionsgruppen om våra pensioner. Idag finns 1 072 000 pensionärer som har garantipension. Det finns även 292 000 som uppbär bostadstillägg. 22 000 pensionärer uppbär äldreförsörjningsstöd. Det finns 1 227 600 pensionärer som inte har bostadstillägg eller garantipension. När man ser detta så kan man dra slutsatsen att pensionerna borde höjas. Jag kan även tillägga att när det gäller Norden så har Sverige lägst pensioner. Inom EU ligger vi på åttonde plats.

Enligt konsumentverket så rekommenderar de en inkomst på 18 160 kronor efter skatt för att kunna leva ett drägligt liv i Sverige. Hur många pensionärer uppnår detta? Det är inte många.

När det gäller våra AP-fonderna så har jag inte sett något eller hört något från pensionärsföreningarna. Man kan fråga sig om de är vakna.

Under 2022 förlorade AP-fonderna många miljarder på felaktiga spekulationer. Inga kommentarer från pensionärsföreningarna. Nu under februari så förlorade AP-fonderna enorma summor i de amerikanska bankerna som gick omkull. Inga kommentarer hördes. Ingenting hördes när AP7 förlorade många miljoner i Credit Suisse bank. Alltså ingen reaktion från de organisationer som företräder 710 000 pensionärer.

Annons

Annons

Sedan kan jag även påpeka att staten tar in miljoner årligen från pensionssystemet. Vilket jag anser är fel. Låt pengarna vara kvar i systemet. Som jag ser det så finns det mycket för pensionärsorganisationerna att arbeta med och driva fram om viljan finns.

John Karlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan