Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Sverige som förr var en förebild för omvärlden är nu ett skräckexempel

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Säkerhet och trygghet i meningen att kunna röra sig närhelst på dygnet, liksom att hemmet, skolan och arbetsplatsen är en ”fredad zon”, gäller inte längre. Det skriver JE Axel Rådehed. Bilden är tagen efter en av alla de bombattacker som genomförts i Helsingborg på senare tid.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Jag följer tv-programmet ”Efter fem” den 28 mars och får höra att Polismyndigheten enligt Riksrevisionen saknar polisresurser vid kraftsamling ”särskild händelse” för att operera utan att det blir blottor över hela Sverige. Det är ett känt faktum att Sverige saknar poliser på grund av för låg grundbemanning, hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera rätt kvantitet med rätt kompetens. Antalet civilanställda ökar och tillgången på operativa poliser minskar.

Polismyndigheten är bemannad för ett historiskt avlägset svenskt fridfullt samhälle och inte för dagens systemhot mot Sverige – långt därifrån.

I ledaren i Vårt Försvar, nr 1 mars 2023, står att läsa under rubriken Onormal Normalitet: ”Det går snart inte en dag utan att nyhetsprogrammen har nya inslag som handlar om skjutningar, sprängningar och andra grova våldsbrott. Under fjolåret nåddes nya rekordnivåer avseende dödsskjutningarna och innevarande år har inte inleds positivt vare sig då det gäller skjutningarna eller sprängningarna.” Ledarskribenten Tommy Jeppsson berör kända fakta om brottslingarnas sjunkande ålder.

Annons

Annons

Tommy Jeppsson framhåller att statens kärnuppgift är att skapa trygghet och säkerhet för dem som lever i Sverige mot aggression som riktas mot oss från antagonistiska aktörer. Dessa finns utanför landets gränser liksom inom riket. Brist på säkerhet innebär ett hot mot positivt samhällsbyggande liksom mot medborgarnas välfärd.

Nuläget är att den organiserade brottsligheten, genom att identifiera samhällets svagheter, utgör en mycket stor utmaning mot just säkerheten och tryggheten. Om inte påvisbara och positiva resultat uppnås finns en betydande risk för att människors tilltro till myndigheterna påverkas mycket negativt.

Det svenska samhället, som för inte så länge sedan hade karaktären av lugn stabilitet och var en förebild för omvärlden i dessa avseenden, har förbytts i sin motsats. Säkerhet och trygghet i meningen att kunna röra sig närhelst på dygnet, liksom att hemmet, skolan och arbetsplatsen är en ”fredad zon”, gäller inte längre.

Han konstaterar att de krafter som står bakom denna utveckling måste besegras. Brottsoffrets rätt till upprättelse bör vara i förgrunden. Han framhåller att givetvis behöver omedelbara åtgärder vidtas, samtidigt som det är de långsiktiga, uthålliga målmedvetna och kraftfulla åtgärderna som kommer att ge det välbehövliga och av människorna i Sverige efterlängtade resultatet.

Annons

Den otillräcklige rikspolischefen duckar i sitt ”polisgate” för dagens kriminella verklighet. Som verkligen gynnar maffiorna.

Jag är representant för en försvinnande generation Kongoveteraner, som upplevde Kongokrisen som unga under 1960-talet. Nu spelas filmen upp igen: dock i massmedia. Jag känner igen det mesta med undantag av de brinnande byarna, den sötaktiga likstanken över likhögarna med stympade offer.

Mitt bidrag till stärkande dagens otillräckliga Polismyndighet är:

Upprätta förtroendet.

återinrätta beredskapspolisorganisationen med tidigare eliItsoldater, som lades ned av statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Det är brådskande. Det handlar om rikets överlevnad.

JE Axel Rådehed

Kongoveteran

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan