Annons

Annons

Annons

opinionLasarettet i Helsingborg

Aktuella frågor
”Vi ser fram emot att sjukhusnämndens ordförande har löst vårdköerna till 2024.”

Vårdkris, personalkris, hotad patientsäkerhet. När vi delar personalens förtvivlan över nedskärning efter nedskärning känner vi inte att vi behöver skydda en av Sveriges lägsta regionskatter, skriver Peter Ahlbom och Ingrid Mattiasson Saarinen, Vänsterpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Peter Ahlbom och Ingrid Mattiasson Saarinen.

Annons

Anders Lundström, ordförande för sjukhusstyrelsen i Helsingborg, firade arbetarrörelsens internationella högtidsdag den 1 maj med att leverera ett löfte. 2024 blir ett köfritt år för Helsingborgs lasarett (Aktuella frågor 1/5).

I svensk sjukvård finns en vårdgaranti som innebär att man har rätt att träffa specialistläkare inom 90 dagar.

Att ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård är en god målsättning för en sjukhusstyrelses ledning, om än lite för grundläggande för att framhållas alltför starkt som beröm i egen sak.

Lundström menar att det är Socialdemokraternas tidigare styre som byggt upp vårdköerna. Alltså: utan Socialdemokraterna – inga fler köer. Att det skulle vara så enkelt framstår som önsketänkande. Konstanta nedskärningar inom sjukvården har inte varit bra och kommer inte heller att vara det framöver.

Annons

Annons

Det behöver komma till pengar, pengar som behöver satsas på personalen för att få till en god arbetsmiljö, på att människor ska må bra och vilja stanna på sina jobb samt att fler ska vilja börja jobba på Helsingborgs lasarett.

När fler vill jobba på lasarettet kan fler vårdplatser öppnas, fler patienter kan behandlas och köerna bli kortare. Men även en sådan uppräkning är en förenkling. Det behövs både akuta och långsiktiga satsningar på välfärden – skola, vård och omsorg – för att den ska hålla framöver.

Kristdemokraterna, enligt egen utsago ”i med- och motvind en röst för samhällets äldre och sjuka”, lade i början av detta år en budget för Helsingborgs lasarett där verksamheten skulle minska sina utgifter med 198,3 miljoner kronor jämfört med 2022. Att det i mars saknades ytterligare 110 miljoner kronor för att finansiera verksamheten måste väl ändå ses som en lätt motvind för den optimistiskt lagda Lundström. Haglet av Ivoanmälningar och viten från myndigheten, skyddsombudens larm och personalens oro inför den stundande sommarens schemaläggningar likaså.

Enligt Lundström ska köerna bort utan skattehöjningar. Som vänsterpartister blir vi ibland beskyllda för att se höjd skatt som ett självändamål (och inte som vägen till en finansierad välfärd som vi alla kan ta del av). Och visst skiljer vi oss från Kristdemokraterna i denna fråga.

Annons

Vårdkris, personalkris, hotad patientsäkerhet. När vi delar personalens förtvivlan över nedskärning efter nedskärning känner vi inte att vi behöver skydda en av Sveriges lägsta regionskatter. Vi känner istället starkt att sjukvården behöver räddas. Därför lägger vi förslag på förslag med krav på mer resurser och satsningar på sjukvårdspersonalen.

Annons

Vi tror inte att sjukvårdens problem är lösta om åtta månader. Men vi ser fram emot att sjukhusnämndens ordförande har löst vårdköerna till dess.

SKRIBENTERNA

Peter Ahlbom, helsingborgare och Vänsterpartiets representant i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämn

Ingrid Mattiasson Saarinen, helsingborgare och Vänsterpartiets representant i sjukhusstyrelse Helsingborg

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan