Annons

Annons

Annons

Ingen tågstrejk

Lokförare: Går inte att teckna ett sämre avtal

Ett avtal har slutits mellan facket och Almega Tågföretagen. Men medlemmarna är besvikna.

– Seko har svikit sina medlemmar på alla punkter, säger lokföraren Nils Westberg Ahlmark.

Tågföraren Nils Westberg Ahlmark under en demonstration fackförbundet Seko:s huvudkontor.

Annons

Missnöjda och besvikna. Så beskriver lokföraren Nils Westberg Ahlmark de reaktioner från andra Seko-medlemmar som han har tagit del av. Avtalet som slutits mellan facket och Almega Tågföretagen innebär bland annat att frågan om ensamarbete på pendeltågen skjuts på framtiden.

– Seko har i princip inte fått igenom några krav alls. Det finns väldigt stor risk för både svekdebatt och misstroende för förbundsledningen, säger han till TT.

Annons

Flera lokförare som HD och Sydsvenskan talat med i Malmö är också skeptiska till avtalet som slutits. Särskilt delen som handlar om att lagda arbetsscheman ska kunna ändras sent om det uppstår nödfall.

– Jag har inte sett avtalet i detalj men det verkar luddigt formulerat. Det kan ju bli bra, det måste sägas, men det tror jag först när jag ser det hugget i sten, säger en lokförare som vill vara anonym.

Annons

– Det beskrivs inte på vilket sätt det ska bli svårare, så det hela känns osäkert.

En annan lokförare med flera års erfarenhet säger att arbetstiderna är ”jättejobbiga”, men att frågan är känslig både för arbetsgivare och fack.

– Till exempel skulle facket aldrig gå med på en sänkning av lokförares löner för att ge oss bättre arbetstider, säger lokföraren och fortsätter:

– Man blir ju arg, för vad är det som är bra med det här diffusa avtalet om det inte innebär några förbättringar för lokförarna?

Nils Westberg Ahlmark tror att fackförbundet nu kommer att tappa medlemmar.

– Jag har pratat med kollegor som har ringt till förbundsledningen i dag och begärt utträdesblankett. Jag tror att vi kommer få se fler medlemmar som går ur facket, absolut.

Och själv kommer han att "fundera starkt" på att lämna, säger han.

Frågan om ensamarbete på pendeltågen har varit en stor fråga för lokförarna, och ledde till att flera av dem gick ut i en vild strejk i april. I avtalet som nu tecknats beslutade man att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågan. En dålig lösning, tycker Nils Westberg Ahlmark

Annons

– De borde ha gått ut i strejk för att försvara våra krav, och trycka på Almega för att få igenom så bra avtal som möjligt.

Konsekvenserna för Seko kommer bli stora och långvariga, tror han, i form av medlemstapp och misstroende gentemot förbundet.

– Jag tror att vi kommer se ett oerhört tryck på förbundsledningen från medlemmarna. Vi har inte sett det sista ordet från medlemmarna, det finns stor risk för någon typ av konflikt framöver.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan