Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Nu finns förhoppningar att man kan köpa sig odödlighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden visar en mumie som ska röntgas på Karolinska sjukhuset. Mumien, en cirka 2 000 år gammal egyptisk flicka, ingår i Medelhavsmuseets samlingar.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Annons

Nyss fyllda 80 år kände jag mig väldigt gammal, men sedan jag skakat av mig hugskott av uppblossande dödsaningar, så konstaterade jag, att medellivslängden för män i Sverige faktiskt är 81 år och för kvinnor 84 år. Dessutom tröstade mig tanken att man aldrig blir för gammal. President Biden leker ju med planer på ännu en fyraårsperiod i Vita huset och han är ju äldre än mig.

Kanske är människans drift att vilja fortsätta leva evolutionärt betingad? Redan 3 000 år före Kristus hade man kommit långt i Egypten när det gällde att bevara kroppen så intakt som möjligt efter döden så att själen skulle ha en boning för eviga tider.

Balsameringskonsten var forntidens spetsforskning, men idag har livsförlängande forskning en framskjuten plats inom många forskningsfält. Beroende på socioekonomiska faktorer så vet vi exempelvis att en högutbildad person från Danderyd lever i snitt 18 år längre än en lågutbildad person i Vårby.

Annons

Annons

Nu har vi nått dithän att de rikaste inte endast kan förlänga livet, utan nu finns förhoppningar att man kan köpa sig odödlighet. Framtidsforskaren Anders Sandberg vid Oxford University berättar att: ”Forskare världen över satsar stort på sådant som i förlängningen kan göra oss odödliga” (Dagens ETC 11/1-23).

En del forskare spekulerar i att nu levande 40-åringar kan bli uppåt 150 år, men om man vill köpa sig odödlighet kostar det multum. Konceptet är att frysa ner sin kropp, med kolsyreis och flytande kväve till minus 200 grader, för att sedan tina upp den igen när forskningen löst odödlighetens gåta. Cirka två miljoner kronor kostar en nedfrysning av hela kroppen och cirka 1 miljon för endast huvudet, som efter upptining kan kopplas till någon form av AI-enhet. De gamla balsameringsmästarna i det forntida Egypten hade blivit gröna av avund om de vetat vad som väntade bakom hörnet.

Om man nu inte har de miljoner, som en nedfrysning kostar, så finns ju ett annat kostnadsfritt alternativ – religionen. Men det verkar inte så trovärdigt, enligt många vetenskapsmän, och därför har livsförlängande forskning fullständigt exploderat som forskningsfält de senaste åren.

”Gensaxen och AI-utvecklingen gör att vi kan sakta ner, reversera eller helt stoppa döden”, enligt Anders Sandberg. Hela industrin kring åldrandet omsätter miljardbelopp i dollar räknat och då bortser vi från forskningen och de 500 nedfrysta kropparna runt om i världen. Man köper helt enkelt inte kristendomens och islams gratiserbjudande till evigt liv, om man är forskare eller om man är stenrik. Tro och vetande verkar krocka här någonstans!

Annons

Annons

Professorn i praktisk filosofi, Torbjörn Tännsjö, talar exempelvis om religionen som den djärvaste av alla konspirationsteorier och pekar särskilt ut kristendomen: ”Just den kristna konspirationen med dess alternativa fakta (underverk), faktaresistens (vi överlever vår död) och föreställningen om historien som ett proxykrig mellan det goda (Gud) och det onda (Djävulen)”. (DN 13/1-23).

Tja, med en sådan distans till religionen, så hade väl ingen behövt bli så till den milda grad upprörd över utställningen ”Ecce Homo” eller Koranbränningarna.

Åke Lindroth

Farhult

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan