Annons

Annons

Annons

opinionLasarettet i Helsingborg

Aktuella frågor
”S eller V är inte att lita på. Historien förskräcker.”

Det stämmer att antalet vårdplatser måste bli fler, vårdköerna minska och arbetsmiljön bli bättre. Men det sker inte bara genom att mer pengar avsätts, skriver Anders Lundström (KD).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vem kan vara emot när förtroendevalda lovar och levererar utan att höja skatten för att lösa en viktig uppgift, skriver artikelförfattaren.

Bild: Emil Langvad

Annons

Peter Ahlbom och Ingrid Mattiasson Saarinen, företrädare för Vänsterpartiet, visar liten tilltro till det mål som treklövern (Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna) satt upp – att Helsingborgs lasarett ska vara köfritt 2024 (Aktuella frågor 10/5).

Ahlbom och Mattiasson Saarinen tror inte att sjukvårdens problem är lösta inom åtta månader - och det har de rätt i. Sjukvårdens problem tar tid att lösa, långt mer än åtta månader.

Treklövern har sjösatt de stora förändrings- och förbättringsprojekt som krävs. De har redan medfört kortare vårdköer, förbättrad arbetsmiljö och en bättre ekonomisk hushållning, något som innebär att Treklövern inte lånar till driften.

Annons

Annons

KD har styrt Helsingborgs lasarett sedan 2018. Trots pandemi följt av ekonomisk motgång löser KD de problem som har uppstått. Vänsterpartiet vill höja skatten, alltså låta skåningarna betala för mer än vad som är nödvändigt.

Det stämmer att antalet vårdplatser måste bli fler, vårdköerna minska och arbetsmiljön bli bättre. Men det sker inte bara genom att mer pengar avsätts.

Svensk sjukvård har strukturproblem som måste åtgärdas. I det sammanhanget är inte Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet att lita på. Historien förskräcker. Under det rödgröna styret av Helsingborgs lasarett 2014–2018 växte köerna och tusentals människor fick vänta i över ett år på att få vård. Nu är antalet långväntare jämförelsevis få. Inom flera diagnosområden uppfyller sjukhuset vårdgaranti som innebär att man har rätt att träffa specialistläkare inom 90 dagar. Vägen dit har inte gått via skattehöjningar.

Treklövern tänker inte lägga över det ekonomiska ansvaret för sjukvården på kommande generationer. Vårt mål är att vid utgången av 2024 ha en köfri sjukvård som innebär att ingen får vänta olagligt länge på operation och åtgärd vid Helsingborgs lasarett.

Jag är glad att företrädarna för Vänsterpartiet deklarerar att de ser fram emot att KD ska lösa de problem i vården som finns på Helsingborgs lasarett och ser fram emot ett gott samarbete. Vem kan vara emot när förtroendevalda lovar och levererar utan att höja skatten för att lösa en viktig uppgift?

SKRIBENTEN

Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan