– Det här är bara en dold skatt och vi kommer att skicka räkningen vidare till konsumenterna, säger Thomas Krogh Andersen, som driver ett åkeri med tio lastbilar.
Vägavgiften införs efter en överenskommelse som den danska regeringen gjorde med flera oppositionspartier i mars med sikte på att minska koldioxidutsläppen.

Lastbilar samlades utanför Christianborgs slott i Köpenhamn på eftermiddagen för att demonstrera.
Bild: Mads Claus Rasmussen
Annons
Annons
Enligt det danska skatteministeriet ska avgiften ge en sänkning med 0,3 miljoner ton koldioxid 2025 och cirka 0,4 miljoner ton 2030. Avgiften är differentierad, så att åkerier med de minst klimat- och miljövänliga lastbilarna får betala mest.
Blockaden har orsakat stopp på många vägar runtom i Danmark. Branschorganisationen Dansk industri transport uttrycker sympati för motståndet mot vägavgiften, men tar avstånd från blockaden.

Endast en smal passage i mitten av Vindebrogade hölls fri.
Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ett stort antal lastbilschaufförer demonstrerade med sina fordon vid Christianborgs slott, som hyser bland annat Folketinget, i centrala Köpenhamn under eftermiddagen. Den danska trafikradion uppmanade bilister att ”hitta andra vägar”.
Pernille Vermund, partiledare för nationalkonservativa Nya Borgerliga, deltog i protestaktionen.
– Jag är här för att det är en gemensam kamp som vi måste utkämpa. Skatten som kommer att läggas på de danska åkerierna hamnar hos de danska konsumenterna, som redan nu upplever att priserna i mataffärerna och på andra håll har stigit kraftigt, säger Vermund till Danmarks radio.
Annons
Partiledaren tycker inte att den nya vägavgiften för åkerierna har något med den gröna omställningen att göra. Pernille Vermund tycker att skatten är orättvis då hon anser att åkerierna i dagsläget inte har någon möjlighet att byta till ett mer miljövänligt drivmedel.
De omfattande demonstrationerna har lett till 55 brottsmisstankar, rapporterar DR.