Annons

Annons

Annons

opinionBygga på åkermark

Aktuella frågor
”Vellinges bostadspolitik – ur askan i elden.”

Kommande byggen bör utformas så att kommunens värdefulla natur skyddas, högkvalitativa åkermark bevaras och kommunens pittoreska småskalighet förstärks, skriver tre företrädare för KD.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vellinge parkby med uppemot 600 bostäder byggs på högkvalitativ åkermark, skriver artikelförfattarna. Illustration: Byggföretaget Nordr

Annons

Moderaternas 33-åriga majoritetsstyre har förändrat Vellinges kommuns karaktär, en kommun där förutom Vellinge också orter som Östra Grevie, Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo ingår.

En pittoresk, småskalig, naturnära kommun riskerar att omvandlas till en förort.

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet drev Moderaterna igenom en bostadspolitik som innebär att den pågående förändringen kan fortsätta med ”gasen i botten”. Och det genomförs med aktivt stöd av Socialdemokraterna och Centern.

Annons

Annons

De senaste åren har kommunen genomfört mer eller mindre lyckade projekt – till exempel höghus i Höllviken, Sjögatans sex höga bostadshus, de lokstallsliknande husen i Falsterbo och utbyggnad i kommunens östra pittoreska byar. Projekt som många människor i områdena är tveksamma till.

Inte sällan inkluderar projekten bebyggelse på högkvalitativ åkermark. Två exempel: Västervångs företagsby och Vellinge parkby med uppemot 600 bostäder. Utöver det finns fortfarande planer på projekt som äventyrar unik natur: bostäder i Norra Ljungskogen och Gläntan (vid Falsterbokanalen) och Falsterbos spa/konferenshotell.

Moderaternas önskade befolkningstillväxt på 1 procent kräver ett fortsatt aggressivt bostadsbyggande. Kristdemokraterna vill se en lägre befolkningsökning.

Kommande byggen bör utformas så att kommunens värdefulla natur skyddas, högkvalitativa åkermark bevaras och kommunens pittoreska småskalighet förstärks.

LSS- och äldreboenden, hyres- och ungdomsbostäder samt åretruntboenden bör prioriteras. Då sätts invånarnas behov i centrum samtidigt som skattekraften förstärks.

Vi ser de nuvarande planerna som att Vellinges bostadspolitik kommit ”ur askan i elden”. Trots att Moderaterna inte längre har egen majoritet i kommunen forstätter utbyggnad och förtätning i hastig takt.

Annons

SKRIBENTERNA

Håkan Wretsell, gruppledare för KD i Vellinge

Michael Boris-Möller, styrelseledamot i KD Vellinge

Richard Forsman, ledamot för KD i Vellinges miljö- och byggnadsnämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan