Annons

Annons

Annons

Öresundsmetron

Öresundsmetron kan bli av – om Sverige betalar

Danmark tvekar inför Öresundsmetron. Köpenhamns överborgmästare tycker att Sverige kan betala för projektet.
Vad tycker du? Kommentera nedan!

Ett tunnelbanetåg på station Örestad. Köpenhamns tunnelbana - Metro - använder sig av förarlösa tåg. Arkivbild.

Annons

En metro mellan Malmö och Köpenhamn blir ett stort och kostsamt projekt, enligt Danmarks transportminister Thomas Danielsen (Venstre).

Ministern uppger till danska Politiken att fokus nu istället ligger på att bygga ut metron till Köpenhamn syd och Lynetteholm.

Annons

Men Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstrup Andersen (S) ser en öppning – om Sverige betalar.

– Om den svenska staten gärna vill betala för bygget av Öresundsmetron, då skulle vi komma igång fortare utan att behöva kompromissa med de andra metrolinjerna vi vill bygga i Köpenhamn, säger hon till Politiken.

Både Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Sophie Hæstrup Andersen (S) vill se en metro mellan de bägge städerna. Argumentet har varit att en tunnelbana lyfter bort pendlartrafik och helt enkelt frigör räls på bron.

Annons

– Att de från dansk sida prioriterar utbyggnaden till Köpenhamn syd och Lynetteholm ser jag som logiskt och rimligt eftersom det är en förutsättning för att vi ska kunna ansluta en Öresundsmetro, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Bild: Hussein El-alawi

Samtidigt betonar hon att det är ett gemensamt projekt där även finansieringen är gränsöverskridande.

– Här finns en stor nytta på båda sidor av Öresund och jag tror inte att man ska fästa så mycket vikt vid hur finansieringen ska fördelas i det här skedet. Det finns ingen minister som ger klartecken till ett stort infrastruktursbygge innan beslut är fattade och analyser är gjorda, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Det första den danska och svenska regeringen behöver göra är en gemensam analys om hur man tar tillvara på och skapar förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons

– En Öresundsmetro kommer att avlasta bron. Och att Danmark väljer den dyrare sträckningen mot Köpenhamn syd och Lynetteholm är en dörröppnare för att vi ska kunna bygga Öresundsmetron.

Du är positiv?

– Ja, det här är en förflyttning i rätt riktning. Vi har jobbat med det här i tio års tid och att de bygger ut metron i Köpenhamn är positivt.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan