Annons

Annons

Annons

Nöje

Bibliotekarier vill inte ange papperslösa

En majoritet av de som jobbar på bibliotek är negativa till den punkt i Tidöavtalet som föreslår att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa.

Text

Fler än nio av tio bibliotekarier är negativa till förslaget om anmälningsplikt. Arkivbild.

Annons

Fackförbundet DIK har genomfört en undersökning där 86 procent av de svarande menar att förslaget är mycket dåligt och 7 procent att det är ganska dåligt. Endast 3 procent svarar att att förslaget är bra.

"DIK:s bibliotekariemedlemmar har tydligt uttryckt att förslaget om anmälningsplikt bör skrotas. Det strider mot flera internationella konventioner och står dessutom i bjärt kontrast till bibliotekslagen som slår fast att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Vi kräver att förslaget i sin helhet omedelbart dras tillbaka", säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Frågan om anmälningsplikten väcker stort engagemang bland fackförbundets medlemmar. I fritextsvaren skriver många att de inte förstår hur det ska gå till rent praktiskt att få reda på om någon är papperslös och att de hellre byter yrke än anger människor.

DIK skriver att en anmälningsplikt skulle leda till mer utsatthet, otrygghet och segregation och man har startat en namninsamling för att sätta press på regeringen att dra tillbaka förslaget. Namninsamlingen ska överlämnas till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Totalt svarade 1 891 biblioteksanställda på enkäten, svarsfrekvensen bland medlemmarna var 42 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan