Annons

Annons

Annons

Politik i USA

Experter: Flera bekymmer för DeSantis

Floridaguvernören Ron DeSantis måste övervinna flera hinder för att bli Republikanernas presidentkandidat, enligt två amerikanska statsvetare.

Det första: Rida ut stormen som Twitterintervjufiaskot skapade.

Det andra: Han är ingen "Zlatan".

Det tredje – och största: Donald Trump.

Text

Ron DeSantis vid ett samtal i New Hampshire förra veckan.

Annons

Det blev knappast den drömstart på presidentvalskampanjen som Floridaguvernören Ron DeSantis hade hoppats på. Startskottet – det omtalade rundabordssamtalet med bland andra entreprenören Elon Musk – drabbades av tekniska bekymmer.

– Det är helt enkelt fruktansvärt. Nu har det blivit dåliga skämt och dåliga memes. Guvernörens kampanjstab måste nu rida ut mediestormen där alla hånar och förlöjligar, och sen – förhoppningsvis – börja jobba med det som behöver göras, säger Peter Loge, statsvetarlektor vid The George Washington University.

DeSantis behöver först och främst bli ett känt namn även utanför hemdelstaten.

– Om man introducerar sig för det amerikanska folket för första gången så vill du så klart inte göra det med ett massivt tekniskt misslyckande som Elon Musk dessutom fick att handla mest om Elon Musk, fortsätter Loge.

Annons

Annons

Ron DeSantis har många likheter med tidigare presidenten Donald Trump, och har utmålats som en Trump-kandidat men utan de belastningar och kaos som omgärdar expresidenten i form av sexskandaler och rättsfall.

Försöker vara Zlatan

Floridaguvernören lär resa runt i landet, samla in pengar och försöka att göra sig synlig.

– Den stora utmaningen är att det finns en förutfattad mening att Trump redan säkrat nomineringen, eftersom han lett i opinionsundersökningar. DeSantis kan lockas att göra dramatiska saker för att få uppmärksamhet, säger David Ramsey, även han lektor i statsvetenskap, vid University of West Florida.

Loge betonar att det är speciellt i USA att aspiranter först måste locka de mer hårdföra partiväljarna som engageras i primärvalen, för att inför själva presidentvalet försöka att rikta in sig mer mot mittenväljarna.

– Man kan inte röra sig så långt ut på kanten att man inte kan ta sig tillbaka in mot mitten. Och man kan inte gå för långt mot mitten så att de långt ut på kanten känner sig övergivna så att de stannar hemma på valdagen, säger han.

Loge ser också en utmaning i att DeSantis inte har samma bombastiska personlighet som Trump.

– DeSantis är som en väldigt bra mittfältare som ingen bryr sig om och helt plötsligt börjar agera som Zlatan Ibrahimovic, säger han och fortsätter:

– Det kommer helt enkelt inte att fungera, säger han.

Fördel: Trump

Ramsey tror att DeSantis kommer att rikta in sig på familjefrågor som skolan och hanterandet av pandemin – han höll Florida öppet när många andra delstater stängde.

Annons

– En sak som jag tror är viktigt är att han på sätt och vis byggt upp det republikanska partiet starkare än vad det var, säger Ramsey, och syftar på framgångarna i hemdelstaten.

Annons

Både Loge och Ramsey ser att Trump har en fördel till följd av att utmanarna i det republikanska fältet börjar bli rätt många. David Ramsey säger att det blir intressant att se om Trump ens ställer upp i debatter.

Peter Loge säger att det rent statistiskt lutar åt Trump, som återkommande visat sig ha en stor, högljudd och lojal anhörigskara som stöttat honom i vått och torrt. Att vinna partiets nominering mot honom och de andra republikanerna blir svårt.

– Även om Trump bara har stöd av 36 procent av republikanska väljarna så räcker det om de övriga 74 procenten är jämnt spridda över de andra dussinet kandidater, konstaterar han.

Fakta

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti 2024 i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, 2024 blir det den 5 november.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan