Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Gigantiskt problem med avsiktliga lögner för att vinna egna fördelar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En tröst är att Putin nu är efterlyst av krigsförbrytardomstolen i Haag. Det skriver Richard Karterud.

Bild: Gavriil Grigorov

Annons

Vi är inne i en tid då vi får uppleva mängder av samhällsnegativa följder av avsiktlig spridning av mer eller mindre skickligt sammanfogade lögner – osanningar – som allmänt kallas fake news. Detta skapar otaliga negativa effekter för oss individer som blir förvirrade, lurade och får allt svårare att veta vad som är sanning och vad som är lögn. Hur ska vi egentligen hantera det stora flödet av information som vi alla samhällsmedborgare är mottagare av?

Hur har det kunnat bli så här? Det måste ju ur lögnanvändarnas synpunkt finnas lockande skäl till att använda lögner, vilseledande information och liknande. Som minsta enhet blir du som enskild individ utsatt för lögn och lurendrejeri av någon annan person, sedan växer företeelsen till lokal samhällsnivå och ända till riksnivå. Men det räcker inte med detta utan det är ett gigantiskt globalt problem som vållar oss enskilda människor enormt lidande.

Annons

Annons

Några nu globalt kända aktiva företrädare för att effektivt sprida lögner kan som exempel nämnas Vladimir Putin och Donald Trump. Som läsare kan du troligtvis själv göra en lång uppräkning av andra klandervärda personer.

Vilka fördelar är användarna, som sprider lögner, ute efter? Främst är det säkert pengar och önskan om makt och bevarande av makt samt att åsamka exempelvis besvärande rivaler och konkurrenter skada på olika sätt som utgör drivkraften i deras agerande.

Hur ser det ut på vår hemmaplan? Användning av avsiktliga lögner för att vinna egna fördelar förekommer på alla organisationsnivåer inom:

lokal- och rikspolitiken

myndigheter och organisationer

industri och handel

servicenäringen

den nationella och den internationella brottsligheten som är etablerad i vårt land, med flera, med flera, områden.

Med ovanstående vill jag framhålla att problemet är gigantiskt och tyvärr finns det få positiva tecken på att det ska förändras till det bättre.

Kanske ändå ett färskt och bra exempel från USA:

Jag har uppmärksammat att rösträkningsföretaget Dominion har stämt mediajätten Fox News på 16,5 miljarder kronor för att ha sänt falska inslag om att valet 2020 var riggat till Joe Bidens fördel enligt vad Donald Trump har hävdat på svaga och obevisade grunder. Resultatet blev en förlikning på 8,1 miljarder enligt media.

Annons

Sprida lögner är ju inte en indikation på ett ansvarsfullt agerande oavsett vem som sprider dessa. Om det är Putin eller du eller jag så är det ett bevis på omoraliskt beteende och med Putin i tankarna så har hans lögnaktiga beteende avsiktligt lett till krig som medfört förstörelse, dödande av egna soldater, ukrainska soldater, civila medborgare i Ukraina och till krigsförbrytelser av värsta tänkbara slag. En tröst är att han nu är efterlyst av krigsförbrytardomstolen i Haag.

Annons

Vill avsluta med att framhålla att det är högst beklagligt att tidigare regler för tjänstemannaansvar togs bort av Palmeregeringen för 46 år sedan och att senare regeringar vid flera tillfällen, senast år 2022, behandlat frågan om ett återinförande av tjänstemannaansvaret.

Tänker man i psykologiska praktiska termer så står det klart vad tokigt och förkastligt detta förhållande är. Det är förkastligt för tjänstemannakåren, för berörda myndigheter och för oss medborgare och därmed för vårt land i sin helhet.

En positiv ljusglimt är att ambitionen att återinföra tjänstemannaansvaret finns framförd i nuvarande regerings Tidöavtal. Jag vill verkligen önska regeringen lycka till med detta som skulle innebära ett allmänt moraliskt lyft och positivt samhällsengagemang.

Richard Karterud

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan