Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Ryssland sparkar ut svenska diplomater

Ryssland utvisar fem svenska diplomater. Det svenska konsulatet i S:t Petersburg måste stänga – och Rysslands dito i Göteborg lägger ned.

Utrikesdepartementet i Moskva förklarar det med att Sverige är "konfrontativt" och "russofobiskt".

Rysslands utrikesdepartement meddelar att fem svenska diplomater sparkas ut ur landet. Departementet håller till i denna stalinistiska skyskrapa i Moskva. Arkivbild.

Annons

Sveriges ambassadör Malena Mård har kallats upp till utrikesdepartementet i Moskva, meddelar både Sveriges och Rysslands utrikesdepartement. Där har Mård dels fått veta att fem svenska diplomater numera är "persona non grata" och måste lämna landet.

Dels fick hon veta att Ryssland stänger sitt konsulat i Göteborg som en följd av Sveriges "konfrontativa" inställning till Ryssland. Dessutom har Sverige inte längre tillåtelse att fortsätta arbetet vid det svenska generalkonsulatet i S:t Petersburg.

"Det ryska beskedet är mycket beklagligt. Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonventionen och bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland", säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT enligt ett skriftligt uttalande.

Annons

Rysslands generalkonsulat på St Sigfridsgatan i Göteborg.

Annons

"Russofobi"

Ryska UD nämner det faktum att Sverige utvisade fem ryska diplomater för en månad sedan. Den svenska regeringen meddelade att de fem hade ägnat sig åt "verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser" – vilket är diplomatiskt språk för spioneri.

"Dessa åtgärder av de svenska myndigheterna förvärrade ytterligare situationen i de bilaterala relationerna, vilka har nått en lägre nivå än någon gång tidigare, bland annat till följd av den pågående russofobiska kampanj som pågår i Sverige", skriver ryska utrikesdepartementet.

Tre av de fem svenska diplomater som måste lämna Ryssland är enligt det ryska utrikesdepartementet medarbetare till den svenska försvarsattachén i Moskva.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström beklagar Rysslands beslut att sparka ut fem svenska diplomater. Arkivbild.

Inte möjligt besöka

Att det svenska konsulatet i S:t Petersburg måste stänga beklagas också djupt av Sveriges utrikesminister.

"Konsulatet har varit en motor i det bilaterala mellanfolkliga samarbetet mellan Ryssland och Sverige i bred bemärkelse. Dagens beslut är därför ytterligare en bekräftelse på den negativa politiska utvecklingen i Ryssland och landets internationella isolering", meddelar Tobias Billström.

Annons

Annons

Det ryska konsulatet i Göteborg stängs den 1 september, enligt det ryska beskedet. Det är för närvarande inte möjligt att besöka konsulatet av "tekniska skäl", står det på dess hemsida.

Konsulatet ligger centralt i Göteborg, ett par hundra meter från nöjesfältet Liseberg. Fastigheten är nästan 9 500 kvadratmeter stor och ägs av Ryssland.

En demonstration ägde rum utanför det ryska konsulatet i Göteborg när Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari förra året. Arkivbild.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan