– Det vi är väldigt oroliga för är vad som händer till hösten med väntetiderna för den mängd barn som redan står i kö, säger Magdalena Brandhammar, som är specialistsjuksköterska på bup i Lund.
Där har man kapacitet att utreda och behandla de mest komplicerade fallen, bland annat barn med tydlig adhd-problematik och förskolebarn där det finns misstanke om autism.
För att klara vårdgarantin har bup i Lund, Malmö, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad och andra skånska städer enligt avtal kunnat hänvisa övriga barn och ungdomar till sex-sju privata aktörer.
– Men sedan i mars kan vi inte längre ställa nya patienter i kö till flera mottagningar som vi använt tidigare. Och vi får inga besked om vad som ska hända, säger Magdalena Brandhammar.
Annons
Söktrycket hos barn- och ungdomspsykiatrin har ökat stort i hela landet, men utvecklingen i Skåne sticker ut. Linda Welin, verksamhetschef för bup i Region Skåne, har nyss varit i Stockholm och redovisat läget:
Annons
I Skåne har nu 8,4 procent av alla barn och unga en kontakt inom bup. Rikssnittet ligger på 6,4 procent.
Inte minst är efterfrågan på adhd-utredningar väldigt hög. Linda Welin bekräftar att utredningskapaciteten minskar i höst, när ett hängavtal med fyra-fem privata aktörer upphör.

Söktrycket till bup i Skåne har ökat rejält de senaste åren. Nu har 8,4 procent av barnen här en kontakt hos bup. Rikssnittet är 6,4 procent. I många fall finns misstanke om adhd.
Bild: Britt-Mari Olsson
– Det kan innebära att vi inte har samma möjlighet att skicka iväg utredningar, och att det kan bli längre väntetider. Men det beror lite på hur mycket som kommer in, säger hon.
Under 2022 sökte nära 14 000 nya patienter hjälp hos bup i Skåne. Hos ungefär hälften av de barnen finns misstankar om adhd, eller någon annan neuropsykiatrisk diagnos som autism.
De mest komplicerade fallen, cirka 3 500, utreds inom Region Skånes barn- och ungdomspsykiatri men det räcker inte.
Förra året tecknade Region Skåne ett eget avtal med två privata företag, Psykiatripartners i Östergötland AB och Cereb, med mottagningar i Malmö och Helsingborg. De utförde cirka 750 utredningar.
Sedan ett par år har bup-mottagningarna i Skåne också kunnat använda sig av en sorts hängavtal med Region Dalarna, och remittera unga till ytterligare fyra-fem aktörer med mottagningar i Skåne.
Där har ungefär 2 000 utredningar gjorts förra året.
Men den vägen har nu stängts eftersom hängavtalet upphör i augusti.
Annons
Annons
Avlastningen från enbart Psykiatripartners och Cereb räcker inte, enligt specialistsjuksköterskan Magdalena Brandhammar på bup i Lund.
– Till hösten kommer vi att behöva prioritera dem som mår allra sämst. Adhd-patienterna kan få vänta– men det innebär ju att ännu fler mår sämre, säger Magdalena Brandhammar som talar för alla yrkesgrupper på sin mottagning.
– Vi har själva kompetens att göra flera utredningar, men saknar resurserna. Så nu väntar vi med spänning på svar från regionpolitikerna om hur vi ska göra.
Linda Welin understryker att hängavtalet med Dalarna har inneburit en ”välkommen förstärkning” av utredningsmöjligheterna för adhd.

Utredningskapaciteten i Skåne för adhd-misstankar minskar i höst. ”Det kan bli längre väntetider” befarar Linda Welin, verksamhetsansvarig för bup.
Bild: privat
Men hon menar också man måste se på andra möjligheter till stöd. Linda Welin hänvisar till en genomgång i Region Stockholm 2022 som visade en kraftig ökning både av antalet adhd- och autismutredningar och antalet barn med diagnoser. En ökning som inte motsvaras av den normala förekomsten i befolkningen.
Bup i Skåne försöker nu jobba på nya sätt för barn som inte har tydliga och väldigt besvärliga symptom på adhd.
– Vi har ett vård- och insatsprogram som kallas Vip adhd. Det innebär att man ska kunna få stöd exempelvis i skolan utan att nödvändigtvis ha en adhd-diagnos, beskriver Linda Welin.
– Men jag är självklart medveten om att det ändå kommer att bli fler barn som behöver utredning än vi har kapacitet för idag. Och vi kommer att behöva göra medicinska prioriteringar.
Annons
Linda Welin har framfört inom Region Skåne att bup själva kan göra fler utredningar - om verksamheten får mer resurser.
Annons
– För vi är effektiva på genomförande!
Regionrådet Per Einarsson (KD) är ordförande i Region Skånes psykiatri- habilitering- och hjälpmedelsnämnd.
Han är medveten om den krympande utredningskapaciteten för adhd, men har inga svar på hur detta ska lösas till hösten.

Regionrådet Per Einarsson (KD) har ännu inget svar på hur man ska undvika längre adhd-köer. Han hoppas på att underlag ska vara klart ”de närmaste veckorna”.
Bild: Axel Schiller
– Vi för samtal med hälso- och sjukvårdsnämnden (hsn), där våra egna avtal ligger. Man håller på att titta på vad man kan göra med dem, säger han.
De möjligheter som övervägs är att utvidga avtalen med Cereb och Psykiatripartner, kanske göra nya upphandlingar. Eller förstärka bup:s egen utredningsverksamhet.
– Det sista finns absolut med i vågskålarna. Det jag hör från hsn är att de behöver titta på saker de närmaste veckorna för att få ett underlag. Tydligare blir det inte tyvärr, säger Per Einarsson.