Annons

Annons

Annons

Världen

Häxor får upprättelse efter 400 år

Tolv personer som dömdes för häxkonster i Connecticut har rentvåtts, nästan 400 år efter att de dött.

Oskyldiga avrättades i häxjakt i bland annat Connecticut i USA, här avbildat av Jean Luyken i Amsterdam på 1600-talet.

Annons

Elva av de dömda, nio kvinnor och två män, avrättades efter rättegångar där de stämplades som häxor. Nu har delstatssenaten i Connecticut, USA, gett dem upprättelse.

Med siffrorna 33–1 röstade kammaren igenom resolutionen, vilket representanthuset tidigare också gjort.

– Folk kan säga att vi ödslar vår tid och att vi borde ägna oss åt annat. Men jag tycker att det här är ett litet steg mot att erkänna vår historia och tillsammans gå vidare mot en ljusare framtid, demokrater, republikaner, män och kvinnor, säger republikanen John Kissel till NBC Connecticut.

Annons

Annons

Men alla är inte lika glada över beslutet. Republikanen Rob Sampson var den som röstade emot resolutionen och sade efteråt att det hela var "barnsligt".

– Jag vill inte se oss rösta om saker som rätt eller fel målar upp en bild av USA som ett dåligt ställe med en dålig historia. Jag vill fokusera på vart vi är på väg, och jag vill inte att någon svärtar ned landet jag älskar.

34 personer åtalades för häxeri i delstaten mellan 1647 och 1663, långt färre än de som åtalades i granndelstaten Massachusetts där bara de omskrivna häxprocesserna i Salem ledde till över 200 åtal och 34 fällande domar.

Samtliga dömda Massachusetts har tidigare benådats postumt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan