Annons

Annons

Annons

Handbollsligan herr

Reserven räddade Sävehof: "Sånt man drömmer om"

Sävehofs stjärnmålvakt Simon Möller bröt foten i den andra SM-finalen.

Då klev reservmålvakten Oscar Sävinger in och tog Sävehof till en direkt avgörande final mot Kristianstad.

– Det är såna här möjligheter man drömmer om, säger Oscar Sävinger efter 30–28 i fjärde SM-finalen.

Sävehofs målvakt Oscar Sävinger tog laget till final fem mot Kristianstad.

Annons

20-årige Oscar Sävinger blev inkastad för att ersätta handbollsligans bästa målvakt Simon Möller.

– Det är en liten omställning. Det är ingen hemlighet att Simon har varit förstamålvakt den här säsongen, och jag har varit lite nervös före matcherna. Men det är bara att försöka njuta och ha kul, säger Sävinger.

Men det blev ingen rolig början för den unga Sävehofprodukten. I tredje finalen släppte han in de tio första skotten.

Final nummer fyra i Partille startade på ett liknande sätt. IFK Kristianstad gjorde sju mål innan Oscar Sävinger fick träff på bollen. Och skåningarna ledde med 11–6 efter drygt 20 minuter.

– Det är ju kul att handboll funkar på det sättet. Det är inte kört för att man får en dålig start. Det är bara att fortsätta jobba och vara konsekvent i det man gör. Lita på det vi gör bakåt och bara fortsätta.

Annons

Annons

Räddade 50 procent

Sedan gick det desto bättre. Oscar Sävinger tog 19 av resterande 38 skott. 50 procent.

– Det är ju ganska bra. Ibland går man rätt och tar den, ibland släpper man in den. Jag hade väl lite tur idag också, säger han.

Sävehofs tränare Michael Apelgren:

– Sävinger var avgörande idag. Vi pratar om en målvakt som inte har stått så mycket i år. Att gå in i en SM-final mot det här laget och göra detta, det är enormt. Jag är överraskad, glad och stolt.

Handbollsligans troligen bästa spelare Elias Á Skipagøtu var tillbaka i Sävehofs trupp efter att ha dunsat i golvet med huvudet i final nummer två. Han glänste ibland men gjorde ingen supermatch.

Henningsson avstängd

Den femte och direkt avgörande SM-finalen spelas inför 5 000 åskådare i Kristianstad Arena på måndag. Då får hemmalaget klara sig utan sin viktiga försvarsspelare Hampus Henningsson. Han fick sitt andra röda kort i SM-finalserien efter att ha knuffat en hoppande Pontus Brolin ner i golvet.

– Det är klart att det är en frustration att sitta utanför. Det kände jag idag och senast vi var här också, säger Hampus Henningsson med blanka ögon. Man vill ju hjälpa laget. Det är en jobbig känsla. Men nu har jag fått det röda kortet och får stå över nästa match, säger Henningsson.

Kan vinna dubbelt

Kristianstad har inte vunnit mot Sävehof under ordinarie tid på de tio senaste försöken. Ändå försöker Sävehofs tränare se sitt lag som underdog.

Annons

– Det är väldigt mycket som måste stämma för att vi ska vinna på måndag. Vi såg hur många orangeklädda det var här idag. Den bortaplanen vi ska spela på där… Om vi åker och vinner mot Kristianstad i Kristianstad skulle det vara det sjukaste jag har varit med om någonsin, och jag har ändå hållit på med handboll ett tag, säger Michael Apelgren.

Idrottsklubben Sävehof har chansen att vinna dubbelt guld – i så fall för femte gången. Senast det hände var 2019. Sävehofs damer kan säkra SM-titeln borta mot H65 Höör på söndagen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel finalmatch gällande Sävehofs damer. Rätt är att de spelar final 4 på söndag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan