Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Kloka politiker ser inte samhällets kostnader som oförutsedda utgifter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När nu miljonprojektens hus behöver renoveras och järnväg och vägnät behöver underhållas, så ser politikerna detta som ”oförutsedda utgifter”. Det skriver Lasse Nilsson.

Bild: Anders Malmberg

Annons

När vi var yngre brukade vi skämta om olika begrepp. Vad är definitionen av en bohem? En person som ser månadshyran som en oförutsedd utgift. De senaste decennierna har de styrande politikerna varit ”väldigt bohemiska” när de hanterar vår ekonomi. Alla partierna i riksdagen säger att vi ska ha bra skolor, sjukvård, infrastruktur och annan samhällsservice. Samtidigt har inkomsterna till staten minskat i förhållande till landets resurser.

En normalt fungerande person planerar sina inkomster och utgifter. Framförhållning och sparande inför framtida renoveringar och underhåll av boendet och för investeringar i nya saker som slits ut. En fungerande regering hade gjort detsamma, inte som nu sett samhällets kostnader som oförutsedda utgifter.

Annons

Sverige lever på de infrastruktursatsningar som gjordes under 1900-talet. Utbyggnad av vägnätet, järnvägen, el- och telenäten, miljonprojektet, sjukhusbyggena, skolbyggena och så vidare. Dessa satsningar var möjliga på grund av en jämnare fördelning av samhällets rikedomar. Inkomstskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt skapade förutsättningar att bygga ut samhällsservicen.

Annons

Klyftorna mellan fattiga och rika var betydligt mindre på 1970-talet än de är i dag. Den politiken ändrades i slutet av 1980-talet. Sedan dess har den nyliberala politiken härskat oavsett vem som har haft regeringsmakten. Statens inkomster har minskat i och med avskaffandet av förmögenhetsskatten, ändring av fastighetsskatt och inkomstskatt. Moderaterna införde jobbskatteavdrag för att löntagarna skulle ”få mer i plånboken”. Sosseregeringen ändrade inte på det när de fick makten.

När nu miljonprojektens hus behöver renoveras och järnväg och vägnät behöver underhållas, så ser politikerna detta som ”oförutsedda utgifter”. Oj då behöver vi underhålla vägar och byggnader och bygga nytt? Det hade vi inte räknat med. Inkompetensen i den politiska matematiken är fundamental.

Ingen i riksdagen säger det som är nödvändigt för att komma tillrätta med katastrofen inom offentlig sektor. Vi ska inte sänka skatten, vi ska höja lönerna. Vi ska beskatta förmögenhet och egendomar. Vi ska minska klyftorna i samhället för att komma tillrätta med fattigdomen och kriminaliteten.

Att nuvarande regering inte säger så, är naturligt eftersom de är borgare. Att sossarna och vänstern inte säger vad som måste göras är ett historiskt svek mot alla deras väljare och medlemmar. LO har köpt hela den borgerliga politiken och lagt sig platt som en knähund framför kapitalets fötter. Nu satsar landet på militär upprustning och förbereder medborgarna för krig. Vi går en mörk tid till mötes.

Lasse Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan