Annons

Annons

Annons

Åstorp

Trummisarnas Zlatan varvar turnélivet med musikskolan

Som tioåring vann Zoltan Csörsz en stor talangtävling i Ungern. Livet bakom trummorna har tagit honom på en kringlande framgångssaga, från flyktingförläggningen som såg hans talang till turnéer med barndomsidolerna och det älskade jobbet som musiklärare.

”Jag älskar att ha de här två liven, musiklärare måndag till onsdag och turné torsdag till söndag” säger Zoltan Csörsz.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Som liten hade Zoltan Csörsz väggarna täcka med planscher på världskända trummisar och trumset.

– Många av mina drömmar har blivit verklighet. Jag har spelat med band och artister jag aldrig trodde jag skulle komma i närheten av, säger Zoltan Csörsz när tidningen träffar honom på Bjuvs kulturskola.

Snart är det dags för dagens första trumlektion.

– Jag lever två olika liv kan man säga. Ett som trumlärare måndag till onsdag. Sen åker jag på spelningar och är ofta hemma på söndagkväll eller tidig måndagmorgon igen och då är det dags för musikskolan.

Zoltan Csörsz jobbar både på Bjuvs och Åstorps kulturskolor som trumlärare.

Han har jobbat som musiklärare utomlands också, haft workshops i Los Angeles och blivit tillfrågad att spela på skivor, bland annat till Anouk (nederländsk sångerska), Trijntje Oosterhuis (nederländsk) och Kee Marcello (Europe). Zoltan har elever som kommer för privatundervisning och han är också då och då på musikhögskolan i Malmö och Odense för undervisning.

Annons

Annons

– Tack vare jobbet som musiklärare kan jag tacka nej till vissa förfrågningar, jag har en trygg bas i detta. Att jobba som trumlärare är fantastiskt, det ger så mycket och jag ser mycket av mig själv i barnen. Kicken för mig är att kunna se när spelandet lossnar för barnen.

Efter vinsten i det stora ungerska tv-programmet bestämde sig hans föräldrar för att åka till Sverige för att kunna ge sonen en bättre utbildning. Som tioåring kom han med familjen till ett flyktingläger i Småland.

– De ansvariga där hyrde ett trumset till mig så att jag kunde gå på trumskola och då fick jag var med i ett band tillsammans med lärarna. En militär slagverkare tog mig under sina vingar och var en fantastisk lärare åt mig, han lärde mig massor, säger Zoltan.

Familjen hamnade i Malmö, Rosengård där han gick på samma skola som en annan kille med en annan talang, fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović.

Senare hamnade han i Malmö på jazzinstitutet och på Fridhems folkhögskola.

Som tioåring vann Zoltan Csörsz en stor, ungersk tv-tävling. Efter det valde familjen att flytta till Sverige för att Zoltan skulle kunna utvecklas ännu mer i sitt trumspelande.

Bild: Niklas Gustavsson

Som liten tittade han om och om igen på vhs-kassetten som hans pappa spelat in på Liseberg när det svenska jazzbandet Hawk on flight spelade. När de hörde av sig och ville ha med honom i bandet blev det nervöst.

– Det var bisarrt att stå på scen med barndomsidolerna. Jag har fått vara med i sammanhang med folk som jag aldrig trodde att jag skulle komma i närheten av; Putte Wickman, James Moody, Clark Terry och Quincy Jones.

Annons

Nyligen belönades Zoltan Csörsz med treklangsstipendiet som delas ut årligen till förnämliga svenska jazzmusiker.

Annons

– Har du sett filmen om Clark Olofsson? Ibland känner jag mig lite som honom, utan rånen förstås, men alla historier jag har att berätta får mig att fundera på om folk tror att jag ljuger?, säger han.

En sån historia är den om trumsetet som han köpte för 500 kronor och skulle renovera.

– Jag hittade inte information om just det trumsetet någonstans och frågade i ett forum. Nästa dag hade jag över 1 000 mejl. Kiss nya trummis, Eric Singer, ville köpa, men Rolling Stones-trummisen Charlie Watts bjöd mer, men gick tyvärr bort innan köpet. Det visade sig att det bara fanns ett sånt trumset i hela världen.

”Har du sett filmen om Clark Olofsson? Ibland känner jag mig lite som honom, utan rånen förstås, men alla historier jag har att berätta får mig att fundera på om folk tror att jag ljuger?” säger trumslagaren Zoltan Csörsz.

Bild: Niklas Gustavsson

Det är många band och artister som vill ha med sig Zoltan Csörsz. Han beskriver sig själv som trummis och slagverkare som spelar allt från jazz till pop.

Han är sedan länge medlem i Jan Lundgren trio och spelar i Jacob Christoffersens trio, tillsammans med Benjamin Koppel, Lifesigns och Jakko Jakszyk and the Zappa band.

En av de där planscherna i barndomsrummet föreställde ett Yamaha-trumset. För några år sen blev Zoltan Csörsz också sponsrad av just det märket och är idag den förste svensk som fått rita en egen prototyp för trumtillverkaren. Ett trumset designat av honom själv och som kommer bära hans namn.

Annons

– Återigen en sån där overklig känsla, när en dröm blir sann. Det här finns inte, tänker jag när jag ser bilden på Yamaha-trummorna med min signatur. Det var nästan så jag fick en tår i ögat.

Fritid och arbetsliv hänger ihop för Zoltan. När han är ledig spenderar han gärna en dag i sin studio tillsammans med sin sjuårige son som också är intresserad av musik.

Annons

Sommaren består av turnéer i Europa och det blir jazzfestival i både Ystad och Köpenhamn. Ett annat stort projekt är den första egna skivan som planeras att släppas framöver.

Som liten hade Zoltan Csörsz planscher på väggarna med trummisar och trumset. Idag har han spelat med många av sina barndomsidoler.

Bild: Niklas Gustavsson

Förstår kulturskolorna i Åstorp och Bjuv vad det är för trumlärare de fått tag i?

Haha, jag blir igenkänd i Ungern och i vissa kretsar utomlands, men jag håller ju inte på att berätta om allt. Jag älskar att ha de här två liven, musiklärare måndag till onsdag och turné torsdag till söndag.

Fakta

Zoltan Csörsz

Yrke: Trumslagare.

Ålder: 46 år.

Bor: Malmö.

Familj: Sjuårig son, som också heter Zoltan, precis som min far och farfar.

Fritidsintresse: Vara med min son.

Tv-favoriter: Allt med true crime.

Lyssnar på: ALLT!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan