Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Blinken: USA tar steg in i Arktis

USA tar ett kliv in i Arktis, meddelar utrikesminister Antony Blinken i Oslo. Ett nytt kontor ska öppna i Tromsø i norr.

Relationen till länderna i norr bara stärks, konstaterar amerikanen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken på en presskonferens på Nasjonalmuseet i Oslo efter Natos informella utrikesministermöte.

Annons

– Det blir vår mest nordliga diplomatiska beskickning, vår enda sådana anläggning norr om polcirkeln, säger Blinken på en presskonferens på Nasjonalmuseet i Oslo, i samband med Natos utrikesministermöte.

Det handlar om att kunna lämna ett diplomatiskt fotavtryck i norr, enligt den amerikanske utrikesministern.

– Hela vår inställning handlar om att se till att Arktis förblir ett område för fredligt samarbete. Det är en av sakerna som är mer utmanat än någon gång tidigare, och viktigare att bevara än någon gång tidigare, säger han.

Annons

Annons

Ny dynamik

Ryssland har under flera års tid haft strategiska ögon på Arktis. I februari i år förklarade Kreml att regionen är ett "nationellt intresse", vilket ska innebära att ryska intressen ska sättas i första hand.

Norge tar över ordförandeklubban i Arktiska rådet, som ska främja ett samarbete kring det känsliga området, i ett läge där Ryssland gör tydliga avsteg från dess arbete.

Förra året kapades en av de viktiga internetkablar som sammankopplar Svalbard med det norska fastlandet, i en incident som misstänks vara överlagd, men det har inte sagts av vem. Polisen i Tromsø har lett utredningen.

"Snart är alla tre med"

Antony Blinken har rest till Norge från sitt besök i svenska Luleå. Han har överläggningar med såväl statsminister Jonas Gahr Støre som utrikesminister Anniken Huitfeldt. Amerikanen säger sig stärka banden till en redan stark allierad i Norge.

– När det gäller Norge, när det gäller Finland och när det gäller Sverige har vi såklart långvariga bilaterala relationer med alla tre länder som vi uppskattar väldigt mycket, säger han.

– Nu har vi en utveckling där Finland har anslutit sig till Norge som en allierad i Nato och Sverige kommer snart att göra detsamma. Det bara förbättrar och förstärker den starka grund som vi redan står på.

Antony Blinken passar också på att hylla alliansens generalsekreterare, Oslosonen Jens Stoltenberg, för dennes insatser och ledarskap med "en stark och stadig hand".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan