Annons

Annons

Annons

Politik i Polen

Halv miljon polacker i protest mot regeringen

Polska demonstranter fyllde gatorna i centrala Warszawa på söndagen.

– Stadshuset uppskattar antalet demonstranter till 500 000 nu, säger arrangörernas talesperson Jan Grabiec.

Uppskattningsvis en halv miljon demonstranter protesterade mot regeringen i polska huvudstaden Warszawa på söndagen.

Annons

Enligt de politiskt oppositionella arrangörerna är protesten den största regeringskritiska demonstrationen i landet sedan kommunismens fall för snart 35 år sedan år sedan.

Lech Walesa, som blev landets första demokratisk valda president 1990 och ledde kampen mot kommunismen, gick i spetsen för marschen.

Människor har rest från hela landet efter att den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uppmanat till protester mot "de höga levnadskostnaderna, bedrägeri och lögner, och för demokrati, fria val och EU ". Tusk leder oppositionspartiet Medborgarplattformen.

Annons

Annons

Polens tidigare president, fackföreningskämpen Lech Walesa (till vänster), som ledde landets första demokratiskt valda regering gick i spetsen för söndagens demonstration tillsammans med oppositionens ledare, den tidigare premiärministern Donald Tusk.

Och fler ledare för oppositionsledare följde Tusks uppmaning och uppmuntrade sina anhängare att gå med i marschen mot det styrande nationalkonservativa Lag och rättvisa som leds av Jaroslaw Kaczyński.

Demonstranterna bär plakat med budskap som "Nu räcker det" och "Nej till auktoritärt Polen" och anklagar det styrande partiet för orimliga priser.

När Tusk talade till folkmassan sade han att oppositionens roll är av "jämförbar betydelse" med den på 1980-talet mot kommunismen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan