Annons

Annons

Annons

Vår del av världen

Klyftan fortsätter växa i nordvästra Skåne – men trender går att bryta

I Åstorp sover man sämst, i Båstad har hyrorna höjts mest och Bjuv går mot strömmen och sparar inte på skola och förskola, till skillnad från övriga kommuner i nordvästra Skåne.

I artikelserien Vår del av världen ser och skildrar Helsingborgs Dagblad villkoren och möjligheterna där du bor.

Det har blivit 48 artiklar, reportage och granskningar så här långt. Vi har fått ta del av starka levnadsöden och träffat människor som brinner för sin ort och kommun. Vi har granskat och kartlagt var det bor störst andel rika och fattiga, hur handeln mår, var arbetstillfällena finns och hur kriminaliteten förändrats, för att nämna några exempel. I faktabanken över nordvästra Skåne som tidningen tagit fram kan du som läsare själv botanisera och jämföra skattetryck, utbildningsnivå, bostadspriser och befolkningsstatistik i regionen.

Annons

Annons

Det går inte att blunda för att klyftan växer i nordvästra Skåne. Att skillnaden mellan stad och land ökar. De senaste 40 åren har de elva kommunerna i regionen ställts inför helt nya strukturella utmaningar, från ekonomiska förutsättningar och flyttströmmar till infrastruktur och utvecklingen av bostadsmarknaden.

Frågan är komplex och utmaningarna många. Samtidigt har vi under artikelseriens gång kommit att möta individer och kommuner som hittat lösningar på problem, som vänt utvecklingen eller lagat efter läge.

Det inger hopp. Att negativa trender går att bryta. Som i Landskrona där andelen fattiga minskat från en andel på 20 procent till 18.8 procent under den senaste tioårsperioden. Andelen rika har också ökat, men inte så mycket som andelen fattiga minskat – vilket gör att klyftorna minskat i kommunen.

Vår del av världen-satsningen är långt ifrån över. Vi fortsätter att granska och kartlägga förutsättningarna för att verka och leva i vårt hörn av världen. Vill du berätta varför du bor där du bor eller varför du har valt att jobba i en ort och bo i en annan? Har vi missat att belysa en fråga som du tycker är viktig? Skriv till redaktionen@hd.se. Döp mejlet till ”Vår del av världen”.

Annons

Annons

I sommar vill vi även ha din hjälp med att utse nordvästra Skånes grannaste plats. Av 33 platser i våra elva kommuner ska en röstas fram.

Det blir inte lätt.

Det finns många anledningar till att nordvästra Skåne är en fantastisk plats att leva och bo i. Som byggnadsarbetaren Figge Mårtensson från Billesholm uttrycker det, när han i ett reportage förklarar varför han arbetspendlar från Skåne till Norge.

”Det finns inte på kartan att flytta. En skåning är alltid en skåning.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan