Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Nu måste vi säga att Ukrainas sak är Europas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ukraina står inför sin absolut viktigaste och svåraste uppgift när offensiven ska genomföras för att återta östra delen av sitt land. Utfallet påverkar inte enbart Ukraina utan stora delar av Europa. Det skriver Magnus Avramidis. Bilden visar ukrainska soldater vid frontlinjen

Bild: Iryna Rybakova

Annons

Detta är en terror som aldrig skulle fått starta. Det är inget krig som pågår utan ren terror då det skjuts mot civila mål och infrastruktur i syfte att bryta ner försvarsviljan. Städer ligger i ruiner människor har ingenstans att ta vägen och tvingas på flykt med enbart precis vad de kan bära med sig. Det saknas el, värme, vatten, mat och sjukvårdsresurser. Det begås brutala övergrepp mot befolkningen som tortyr och regelrätta avrättningar. Ca 10 miljoner människor är på flykt vilket är lika många som hela Sveriges befolkning.

Föreställ dig att du står i ditt hus/lägenhet och du har 4 timmar på dig att packa bara precis vad du kan bära med dig och du måste tänka på att du ska packa för att överleva innan inkräktarna kommer. Du vet inte när eller om du kommer tillbaka och om huset står kvar eller om någon plundrat allt vad du äger. Du vet inte vart du ska ta vägen eller var du ska sova eller när du får mat nästa gång eller hur du ska kunna kommunicera om mobilen inte kan laddas. Det är kallt och regnar, snart kommer vintern med minusgrader och du måste kunna hålla dig varm och torr. Du kanske även har barn eller gamla att ta hand om som inte kan hålla ditt tempo. På toppen av allt detta lägger vi dessutom till att det börjar slå ner artillerigranater kors och tvärs. Detta har huvuddelen av de som är på flykt varit med om. Den trygga vardagen förvandlas till en mardröm över en natt.

Annons

Annons

Nu har denna terror pågått i långt över ett år som i första hand har fått förödande konsekvenser för Ukraina men som även påverkar stora delar av Europa och världen. Allt detta på grund av en maktgalen diktator med 1800-tals ledarskap och drömmen om ett Storryssland som genom propaganda, lögner, hot och våld tvingar invånarna i Ryssland att utföra terrorn mot sitt grannland. Det har i sin tur även skapat oordning i Ryssland där människor flyr för att inte bli skickade till fronten. Detta bevisar att många människor i Ryssland har andra värderingar och lever på 2000-talet där de vill ha förändring och modernare ledarskap men blir tillbakahållna.

Ryssland är inte den stormakt den en gång har varit. De har inte själv tillräckligt med resurser och tvingas ta till legosoldater (Wagnergruppen), fångar tvångsrekryteras, dåligt utbildade soldater samt ålderstigen materiel. Många av åtgärderna vidtas i ren desperation då planen inte kunde fullföljas och framgången uteblev då man underskattade Ukrainas stridsförmåga.

Innan terrorn startade hotade Ryssland med att om någon försökte lägga sig i skulle det leda till omedelbara konsekvenser som man aldrig tidigare upplevt. Hoten har sedan bara fortsatt även mot Sverige om vi går med i Nato. Spionage och underrättelseinhämtning har pågått under lång tid men har intensifierats det senaste året. Ryssland försöker hela tiden hitta något som de kan skylla på väst att det har skett en eskalering och det är västs fel och därigenom rättfärdigar Rysslands agerande eller för att använda andra typer av vapen. Att omplacera taktiska kärnvapen till Belarus ökar hotbilden samt att Ryssland på så sätt involverar Belarus ännu mer.

Annons

Annons

Det är som en öppen vattenkran och istället för att stänga kranen torkar man bara upp hela tiden, tyvärr är det inte vatten i kranen som rinner ut, det är blod och mycket mer kommer att rinna ut. Den person som ytterst är ansvarig för denna terror är Rysslands president samt hans tre undersåtar vice presidenten, utrikesministern och försvarsministern. Dessa fyra personer har förbrukat sin legitimitet. Det är helt ofattbart att i den moderna tid vi lever i tillåter att något sådant får hända, vi borde ha lärt oss något av historien.

Alla vill nog få slut på denna terror där det krävs mycket mer samordning av de europeiska länderna för att komma fram till en lösning. Först när terrorn är över kan förhoppningsvis miljontals människor återvända till Ukraina och påbörja återuppbyggnaden som helt och hållet ska finansieras av Ryssland. Vi kommer inte att få stabilitet i Sverige och övriga Europa så länge det pågår konflikter i vårt närområde med en diktator som hotar och provocerar andra länder, är det någon som kan starta en stor världskonflikt är det Rysslands president. Sverige borde fokusera mycket mer på utrikespolitik.

Ukraina står inför sin absolut viktigaste och svåraste uppgift när offensiven ska genomföras för att återta östra delen av sitt land. Utfallet påverkar inte enbart Ukraina utan stora delar av Europa.

Precis som under andra världskriget då Ryssland invaderade Finland sa vi i Sverige ”Finlands sak är vår” men nu måste vi säga ”Ukrainas sak är Europas”. Slava Ukraini (ära åt Ukraina).

Magnus Avramidis

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan