Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Stötta inte Rysslands krigskassa via köp av Marabous produkter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Enskilda svenska handlare har plockat bort Marabous varor från butikshyllorna. Och Svenska fotbollförbundet har pausat det sponsoravtal man har med M­arabou. Det skriver Christer Åkerlundh.

Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

Annons

Den ukrainska motoffensiven är igång. Europa, och många andra delar av världen, håller andan och undrar: Hur ska det gå?

Den svenska regeringen har tagit ställning för Ukraina. Vi exporterar vapen till landet och tränar ukrainska militärer. Det svenska civilsamhället stöttar också Ukraina. Volontärorganisationer i många kommuner samlar in pengar, mat, sjukvårdsutrustning och annat som skickas till Ukraina.

I min egen stad Helsingborg finns organisationen Support for Ukraine som bland annat har köpt flera ambulanser för insamlade medel och sedan kört ner dem till Ukraina. Måndagsrörelsen Helsingborg har möte på Stortorget varje måndag klockan 12 där budskapet alltid är: Stötta Ukraina! ABF, EFS och Folkuniversitetet hjälper flyktingar med bland annat svenska språket.

Annons

Annons

Det är imponerande och gör mig stolt över att vara svensk.

Det anmärkningsvärda är att 1 365 utländska företag fortfarande bedriver verksamhet i Ryssland trots att det på midsommardagen är 16 månader sedan Ryssland invaderade Ukraina. Endast 241 företag har lämnat Ryssland. Det betyder att de som är kvar betalar skatt i Ryssland. Skattepengar som bland annat går in i den ryska krigskassan. Ett sådant företag är den amerikanska multinationella koncernen Mondelez. De håller fortfarande igång tre fabriker i Ryssland och betalade, enligt ukrainska myndigheter, 61 miljoner dollar i skatt i Ryssland förra året.

Det räcker till rätt många stridsfordon eller missiler …

Ukrainas antikorruptionsmyndighet har därför svartlistat Mondelez. Till följd av det har en internationell bojkott av Mondelez produkter inletts för att sätta press på koncernen att lämna Ryssland.

Istället för att backa, som Absolut Vodkas franska ägare gjorde efter den bojkotten, så har Mondelez svarat med att lägga ut rökridåer i pressmeddelanden för att försvåra för konsumenter att göra ett genomtänkt val.

Mondelez äger bland annat Marabou. Fler och fler stora uppköpare har därför slutat köpa in Marabouprodukter, bland annat SJ, SAS, Stena Line, Norwegian, Liseberg, Petter Stordalens hotellkedja Strawberry och svenska försvarsmakten. Enskilda svenska handlare har plockat bort Marabous varor från butikshyllorna. Och Svenska fotbollförbundet har pausat det sponsoravtal man har med Marabou.

Annons

Annons

Utöver Marabouprodukter som Japp, Daim, Coco, Alladin, med flera så säljer Mondelez följande varumärken i Sverige: O’Boy och Oreo (kakor), Tuc, Belvita och Ritz (kex), Philadelphia (bredbar ost), Basset’s och Non Stop (godis), Toblerone, Milka, Côte d’Or och Cadbury Dairy Milk (choklad), Stimorol och V6 (tuggummi).

Min fråga är nu: Hur tänker Ica Maxi, City Gross, Coop, Willys och andra affärer i Skåne? Kommer man att anse att den egna vinsten är viktigare än att stå på rätt sida i dagens europeiska invasionskrig?

Och du som privatkund, kan du tänka dig att utöva din konsumentmakt och köpa alternativ till Mondelez varor? Eller är den ”uppoffringen” för stor för dig?

Christer Åkerlundh

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan