Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vårt huvuduppdrag är att bedriva kollektivtrafik – inte turismresor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till insändaren med rubriken: ”Vi uppmanas ta med cykeln på tåget fast helst ska vi inte det ...” av Alina Bodnar. HD, Min mening 17/7.

Det är tydligt i våra resevillkor att den som reser med cykel får ta med den i mån av plats. Det skriver Hans Engleson.

Bild: Johan Nilsson/TT

Tack för dina synpunkter. Cyklar på tågen är en fråga som framför allt är aktuell under sommaren. För att kunna svara dig skulle jag först vilja förklara Skånetrafikens huvudsak-liga arbete. Vi arbetar på uppdrag av kollektivtrafiknämnden i Skåne och det huvudsakliga uppdraget för oss är att bedriva kollektivtrafik, inte turismresor.

Annons

I år är cykelfrågan verkligen i ropet med många stora arbeten på järnvägen, såväl i Skåne, som i andra län. Det påverkar tågtrafiken på så vis att det kan bli extra trångt ombord. Därför avråder vi helt från att ta med cyklar mellan Malmö och Göteborg i sommar. Vi uppmanar också till att visa hänsyn till medresenärer. Vi gör detta för att det ska vara enklare att planera sin tågresa om man väljer att resa med cykel.

Annons

Personalen ombord ansvarar för säkerheten. Därför har de rätt att neka resenärer med cykel utifrån olika säkerhetsparametrar som till exempel om cykeln skulle hindra fri utrymningsväg.

Det är också tydligt i våra resevillkor att den som reser med cykel får ta med den i mån av plats. Att barnvagnar och hjälpmedel för funktionsnedsatta har företräde är också något som står i villkoren. En barnvagn är ett hjälpmedel för barnfamiljer som reser med barn och är därmed viktigare att få ha ombord än en cykel. Vidare ska man komma ihåg att Öresundstågstrafiken är ett samarbete mellan Skåne och Köpenhamn där ett av syftena med trafiken är att man ska kunna ta sig till/från Köpenhamns flygplats. Därför är det också ofta många stora resväskor ombord på Öresundstågen.

Det stämmer att det i vagnen med låggolv finns platser avsedda för cyklar. I denna del av tåget sitter dessutom resenärer med barnvagnar och resväskor. Därför avgör ombordpersonalen när de anser att utrymmet i låggolvsvagnen ur ett säkerhetsperspektiv är fullsatt. Våra tåg är byggda och utformade på det här sättet och det är inte enkelt att bygga om dem.

Annons

Under sommarmånaderna (juni-augusti) är det störst efterfrågan på att resa med cyklar. Under årets resterande nio månader är det oftast enklare att resa med sin cykel. Att då bygga om tågen för att de ska kunna vara flexibla under tre månader är både väldigt tidskrävande och onödigt dyrt.

Annons

Vi ser gärna att alla reser hållbart i Skåne. Cykel är ett hållbart alternativ. Det finns många platser i Skåne där man kan hyra eller låna en cykel för att ta sig vidare. Vill du ändå resa med din egen cykel på tåget ber jag dig respektera ombordpersonalens anvisningar och vänta på nästa tåg om det är fullt. På så sätt kan vi alla få trevliga reseupplevelser i Skåne i sommar.

Hans Engleson

Affärsområdeschef tåg

Skånetrafiken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan