Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi uppmanas ta med cykeln på tåget fast helst ska vi inte det ...

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag tycker att de som reser med cykel bör prioriteras lika högt som de andra. Det skriver Alina Bodnar.

Annons

Sommaren är den enda tiden det till fullo går att njuta av de vackra cykellederna i Skåne. Att kunna ta med sin cykel på tåget gör detta möjligt, för att man får friheten att börja sin resa precis var man vill. Men då det är många som reser med stort bagage samt barnvagnar som prioriteras finns det inget utrymme kvar för de som väljer miljövänlig turism. Skånetrafiken skriver en varning: Ta inte cykeln med dig!

Vem hjälper det egentligen?

Jag tycker att de som reser med cykel bör prioriteras lika högt som de andra. Och att Skånetrafiken inte kan se till att alla får plats på tåget är företagets problem, inte de som utnyttjar den lovade möjligheten att ta med sig cykeln för att resa miljövänligt. Medan de som reser från flygplatsen med sina gigantiska resväskor, och alla de med tre hundar och dubbelbarnvagnar, ska få plats i första hand i fullpackade sommartåg.

Annons

Annons

Att resa med cykel är fysiskt ansträngande och betydligt jobbigare än att exempelvis köra bil. Jag menar att de som cyklar gör oss faktiskt en tjänst genom att inte välja enklare och miljöförstörande sätt att resa. Men cykelresor är mycket mer miljövänliga än alla andra sätt att resa. Att hindra tillträde till tåget för resenärer med cykel liknar diskriminering på grund av just det, miljövänligt val. Det är liksom att säga: ”Vill du anstränga dig och bryr dig mer om naturen? Då får du vänta. Och sedan vänta ännu mer. Vi vill inte göra det enkelt för dig. Vi vill bara inte ha dig, det finns inte plats för dig”.

Jag är en av dem som fick vänta på nästa pågatåg till Helsingborg mitt på dagen i Ystad. Tågvärden tjafsade om att det redan fanns sex cyklar på detta tåg. Sex cyklar! På hela tåget! Och det är redan för många! Det finns säkert bättre lösningar, såsom mer anpassade vagnar.

Blir det bättre om de som väljer cykelresor byter till bilar, husvagnar eller köper en flygresa och fortsätter förstöra miljön? Är det så det var tänkt, att möjliggöra cykelresor i Skåne endast med ord för att sedan inte fullfölja detta i verkligheten? De som stannar på perrongen ska absolut tänka mer nästa gång de tar sig an en cykelresa. Och kanske skaffa en bil istället, eller varför inte en husvagn till den, ni vet.

Annons

Om vi vill röra oss mot en mer hållbar framtid så behöver vi tänka på hur vi kan möjliggöra det mer miljövänliga sättet att resa. För vi människor ska alltid ha lust att uppleva nya ställen, det kommer vi inte ifrån. Beslutet om att nedprioritera resenärer med cyklar mot dem med barn, hundar och gigantiska resväskor ser jag som ett hinder till det mer naturvänliga sätt att resa. Det är däremot ett bra nog sätt att döda all vilja till cykelresor som väldigt få har kvar.

Man bör stödja dem som bryr sig om naturen och skapa förutsättningar att det ska bli fler sådana människor. Just nu skapar man förutsättningar till de som konsumerar mest. Är det så vi vill fortsätta? Är ”hållbar utveckling” bara ett tomt uttryck? Jag håller inte med det.

Alina Bodnar

Helsingborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan