Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Ingen av oss kände igen sig i det som beskrevs i artikeln

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vår rädsla är nu att våra patienter ska göra en felaktig tolkning av artikeln och inte längre våga höra av sig till oss på vårdcentralen. Det skriver anställda på vårdcentralen i Laröd.

Annons

Det var med bestörtning vi läste artikeln med den initiala rubriken ”Inspektion visar brister på vårdcentralen i Laröd”, vilken publicerades på hd.se den 6 juli, och som tydligt pekade ut vår vårdcentral som en arbetsplats med omfattande arbetsmiljöproblem.

Vi är många olika yrkeskategorier som arbetar på vårdcentralen i Laröd och ingen av oss kände igen den vårdcentral som beskrevs i artikeln. På den vårdcentral vi arbetar hjälps vi åt, löser de problem som dyker upp och är måna om varandra. Sedan den ursprungliga publiceringen på hd.se har artikeln omformulerats något. Tyvärr var skadan då redan skedd och trots ändringarna är den högst missvisande.

Sedan pandemin har Arbetsmiljöverket besökt flertalet vårdcentraler runt om i Skåne.

Annons

Synpunkten de hade efter besöket hos oss i juni månad handlade inte alls om själva arbetsmiljön, så som det lätt tolkas i artikeln, utan om att vi inte skriftligen dokumenterar hur vi löser våra problem eller skriftligen följer upp personalens arbetsmiljö och välmående. Det har vi tagit till oss och kommer förändra. Risken är dock att artikeln gör mer skada än nytta för vården i allmänhet och oss i synnerhet.

Annons

De uttalanden om etisk stress och bristande tillit som Johan Gustafsson, ordförande för nordvästra Skånes läkarförening, gör i artikeln är helt korrekta när det gäller hela den stora organisation som svensk sjukvård är. Men de är inte kopplade till vår vårdcentral utan beskriver hur det generellt ser ut inom svensk sjukvård idag.

Tvärtom känner vi att vår arbetsplats faktiskt är en positiv och välfungerande liten enklav mitt i denna stora sjukvårdsapparat. Vi har ett tätt samarbete mellan olika yrkeskategorier och hjälps åt över professionsgränserna. Allt för att ta hand om våra patienter och för att få dem att känna sig både sedda och lyssnade på. Vi är uppskattade för det vi gör och märker att många av våra patienter är väldigt måna om oss.

Det är sådana saker som lyser upp vår vardag när vi ständigt pressas från högre nivå att ta hand allt fler arbetsuppgifter, dokumentera mer och springa fortare. Dessutom trivs vi på vår arbetsplats och med varandra. Vår rädsla är nu att våra patienter ska göra en felaktig tolkning av artikeln och inte längre våga höra av sig till oss på vårdcentralen.

Annons

Anna Ademar

Thor Bengtsson

Emma Olsson

Janet Svensson

Pernilla Andersson

Sofia Arnslätt

Hanna Glock

Annons

David Götestrand

Sara Mellberg

Teresa Friman

Annika Urdell

Lotta Engemar

Joanna Edström

Isabell Norstedt

Linda Vindfall

SVAR DIREKT:

Vi har, precis som insändarskribenterna skriver, gjort något förtydligande i artikeln sedan den först publicerades på hd.se. Men vi har hela tiden talat om vad det var som Arbetsmiljöverket riktade kritik emot. Nämligen att vårdcentralen i Laröd inte undersökte personalens belastning och välmående på ett för Arbetsmiljöverket godtagbart sätt.

Vi lyfte också fram vikten av att värna personalen, inte bara på vårdcentralen i Laröd utan överallt inom vården.

Det är tråkigt att insändarskribenterna tagit illa vid sig. Inget av Arbetsmiljöverkets kritik gällde personalen som arbetar där.

Ulf Kristiansson

Nyhetschef

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan