Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Förlåt alla dagens skolbarn för att vi varit så dumma

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varje generation är idag skyldiga våra barn en ursäkt för att dessa inte fått den utbildning som de förväntas klara av. Det skriver Håkan Wickholm.

Bild: Sara Johari

Annons

För en tid sedan kunde vi i tidningen läsa om den svenska skolan och alla elevers särbehandlingar och krav. Jag blev riktigt upprörd över alla dessa konstiga upptåg som avhandlades i artikeln – med den senaste digitala utvecklingen i spetsen.

Sedan kom undersökningen om läsförståelse som nu ligger på en avgrunds nivå. Detta trots att vi börjar skolan i allt yngre år och går allt längre. Till slut blev jag så arg att jag slängde tidningen ifrån mig.

Det var då jag kom på att jag, farförälder/morförälder och mina jämlikar bär på hela skulden till att den moderna svenska skolan har totalhavererat. För det är ju vi som fött och uppfostrat de som var lärare på sextiotalet. Som sedermera födde nästa generation av lärare, förlåt pedagoger, som fött nuvarande generation av pedagoger. Dessa försöker undervisa sin generation av barn till att bli nästa generation av pedagoger.

Annons

Annons

Vi var också politiker som satt och sitter i kommuner och i riksdagen för att se till att varje generation, kommande och nuvarande, får den bästa undervisning som mänskligheten rimligen kan begära.

Varje generation är idag skyldiga våra barn en ursäkt för att dessa inte fått den utbildning som de förväntas klara av. Om ett barn förväntas skaffa sig kunskap oavsett hur, inte ges möjlighet att införskaffa sig de grundläggande kunskaperna efter sin förmåga måste ju inlärningssystemet anpassas så att kunskapsnivån läggs på en sådan nivå som eleverna klarar av.

Att hjälpa ett barn att klara av en högre teoretisk kunskapsnivå än vad de rimligtvis kan uppnå, är att göra barnen en björntjänst. Någonstans på vägen blev vi rädda för att tala om för våra barn/barnbarn/barnbarnsbarn och oss själva, att högre teoretisk utbildning inte är för alla. Någonstans på vägen vågade vi inte heller tala om för våra barn att praktisk utbildning är lika mycket värd som en teoretisk.

Istället införde vi diagnoser, hjälpmedel, hjälpassistenter (i bästa fall) och gud vet vad så att pedagogerna idag inte hinner med att undervisa de eleverna som egentligen skulle gått i en annan skolform. Vi vågar heller inte tala om för vårdnadstagare vad som är bäst för barnen. För gud givet vilket liv det blir.

Men nu finns det en räddning. Av de som klarat sig igenom skolans alla nivåer och befinner sig högst upp på intelligensstegen har uppfunnit det optimala inlärningssystemet. AI – artificiell intelligens, som räcker för att omsätta en tanke till kunskap.

Förlåt alla dagens skolbarn för att vi varit så dumma.

Skrivet för egen hand utan hjälp av AI.

Håkan Wickholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan