Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Det är inte kött som är största hotet mot vår hälsa och miljö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss värna våra bönder, laga och äta mat efter säsong och servera så giftfri mat som möjligt i både skola och äldrevård. Det är inte kött som är det största hotet mot hälsa och miljö – det är alla gifter. Det skriver Pia Larsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Apropå diskussionen kring kött dess miljöpåverkan och nyttigheten för skolbarn att äta kött, menar jag att barnen ska serveras kött i skolan men det ska vara ekologiskt och fritt från antibiotika – all frukt och alla grönsaker likaså.

Lägg ett äpple och en tomat på en tallrik. Efter tre veckor är de lika fina (utanpå) och går utmärkt att äta. Var och en kan förstå hur mycket besprutning som krävs för detta.

Vi ska sluta importera besprutade meloner från Australien som fraktas över halva jordklotet för att hålla hela vägen till köksbordet. Bananer från Sydamerika ska inte ges till barn då redan pojkarna som besprutar bananerna får skador. Vi ska inte servera/importera ris från Asien som växer på giftig jord. Helt onödiga gifter och transporter.

Annons

Där kan vi börja. Ta bort alla utländska besprutade frukter och grönsaker från förskola och skola. Vad gör detta med unga individer och deras hälsa i framtiden? Satsa istället på en skola som passar alla barn där man kan röra sig vid behov och undervisning anpassad till varje barn.

Annons

Barn behöver utveckla sitt immunförsvar i tidig ålder och inte belasta det i onödan. Tack och lov lärde sig politikerna läxan från svininfluensa-skandalen och rekommenderade inte barn att ta det oprövade nya vaccinet mot covid.

I dag är det år 2023 och vi har både ekonomi för bättre giftfri skolmat och kunskap om hur kemikalierna skadar kroppen på längre sikt. Vi har endast en lever och den kan inte rena hur mycket som helst i kroppen.

Ja, ekologisk och biodynamisk mat är lite dyrare, men oj vilka hälsofördelar det ger barnen, så mycket pengar sjukvården kunde tjäna och vilka miljömässiga vinster det gett om vi slutat med alla dessa onödiga kemikalier, gifter och transporter.

Alla barn och vuxna tål inte bönor, ärtor, hirs, quinoa med mera och det skulle medföra att barnen ständigt måste äta vitaminer för att klara och orka med skolarbetet.

Det serveras också kryddstark mat i skolan som får till följd att vissa barn hoppar över måltiden. ”Det var för starkt.” Deras små magar och tarmar mår bäst av den naturliga smaken i maten.

Som vanligt är vi 30 år efter Danmark där nästan varenda liten by har en ekologisk gårdsbutik. Där försöker man servera mycket ekologiskt kött, frukt och grönsaker inom exempelvis äldrevården.

Annons

I Sverige har vi istället satsat på mängd av samma vara och butikerna blir större och större. Ska man köpa yoghurt tar det tio minuter att hitta en naturell bland tjugo helt onödiga sorter.

Annons

Vi har en generation idag som är 85–105 år gammal. De är uppväxta på kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker från den egna gården eller granngården och har till synes haft ett gott friskt liv.

När de var unga bidrog de verkligen till en hållbar miljö och de har levt länge på svenskproducerad kemikaliefri mat.

Låt oss värna våra bönder, laga och äta mat efter säsong och servera så giftfri mat som möjligt i både skola och äldrevård. Det är inte kött som är det största hotet mot hälsa och miljö – det är alla gifter.

Pia Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan