Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Koranbränning är samhällsfarlig och har inget med yttrandefrihet att göra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Koranbrännare ska häktas och lagföras. De hotar vårt samhälle. Det är samhällsomstörtande och ett hot mot staten. Det skriver Birger Nilsson. Bilden är från en koranbränning utanför en moské i Stockholm.

Bild: Stefan Jerrevång/TT

Annons

Grunden för ett samhälle är just att man håller samman, att man respekterar sin granne och att man respekterar andra samhällsmedborgare att man har respekt för andra människor och andras åsikter. Fungerar inte detta så splittrar man samhället. Vårt samhälle grundar sig på demokrati, mänskliga rättigheter och allas lika värde. Landet styrs också av lagar och grunden är just våra grundlagar. I dagarna testas verkligen våra lagar yttrandefriheten såväl som religionsfriheten och allas lika värde.

Annons

Annons

Koranbränningen är en samhällsfarlig verksamhet som inte alls har med yttrandefrihet att göra. Det är en handling som kränker religionsfriheten, som inte respekterar allas lika värde och som har en enorm samhällsnegativ effekt såväl ekonomiskt som policymässigt. Koranbränning är ett hatbrott utan like och en hets mot folkgrupp i detta fall gruppen muslimer. Sverige har redan förlorat miljarder i missade handelsavtal och annan ekonomisk verksamhet. Policymässigt har vi störtdykt på rankingen för det goda samhället. Från att ha varit näst intill ledande befinner vi oss nu väldigt långt ner.

Görs inte något radikalt från politiker, domstolar och lagråd så får vi snart se hur hatbrotten eskalerar till att omfatta kristna och judar. Snart får vi se hur man bränner torarullar, biblar och bilder av påven.

Det är oerhört viktigt att alla gör vad de kan för att rättställa den skevhet och undfallenhet som har uppstått och som är förödande för vårt samhälle. Alla politiker i alla partier bör sända kraftiga signaler upp till sina centrala församlingar, till riksdagsledamöter och partistyrelser. Man måste betona respekten för sin medmänniska. Man har inte bara en rättighet att uttrycka sin åsikt, man har också en skyldighet att respektera sin nästas åsikt.

Annons

Koranbränning är ingen demokratisk handling. Den är ett hatbrott och hets mot folkgrupp. Koranbrännare skall häktas och lagföras. De hotar vårt samhälle. Det är samhällsomstörtande och ett hot mot staten. Straffet bör vara i paritet med det som utdöms för spioner.

Birger Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan