Intresset för damfotboll har skjutit i höjden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga landslaget har levererat inte bara i sommar, utan också på senare år: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinaler, för att bara nämna några meriter från internationella mästerskap.
Gång på gång, turnering efter turnering visar det svenska landslaget att det tillhör den absoluta världstoppen. Bara USA och Tyskland låg före Sverige på den världsranking Internationella fotbollsförbundet, Fifa, presenterade i juni i år.
Och efter söndagens match i Melbourne där damlandslaget slog världsmästarna USA med 5–4 efter förlängning och straffdrama är Sverige klart för kvartsfinal i VM.
Annons
Damlandslaget har på ett imponerande sätt lyckats med en svår generationsväxling. I sista gruppspelsmatchen mot Argentina bytte förbundskaptenen Peter Gerhardsson nio spelare i startelvan utan att den försämrades. Vilket annat landslag klarar av det?
Annons
Svensk damfotboll har bevisat att den står sig stark internationellt. Men allting börjar i de lokala föreningarna.
Sport- och idrottsföreningar har en särskild förmåga att förena människor genom att skapa sociala sammanhang och fungera som en plats för utveckling. För många innebär föreningsidrott en aktiv fritid och bättre hälsa, för vissa att en dröm går i uppfyllelse. Med en så pass betydande ställning i samhället är det viktigt att föreningarna präglas av och aktivt arbetar för jämställdhet.
Tack vare ett hårt arbete från bland annat de skånska fotbollsstjärnorna Caroline Seger och Nilla Fischer kom i slutet av 2021 för första gången ett gemensamt avtal till stånd för herr- och damlandslaget. Det innebär lika ersättning för spel i landslaget och försäkring vid skada.
Jämställdheten i fotbollssverige har blivit bättre, men mycket mer behöver ske. Inte minst när det gäller regler för sponsring.
Idag missgynnas damlagen av förlegade sponsringsregler. För att en sponsor ska få dra av sina utgifter för sponsring måste de vara lägre än värdet på motprestationen. En motprestation kan vara reklam och marknadsföring. Sponsring är för det mesta en win-win-situation för företag som sponsrar herrfotboll och de lag som sponsras.
Problemet för den som vill sponsra damfotboll är att marknadsvärdet på motprestationen understiger sponsringen. Värdet mäts utifrån traditionella mått som antalet besökare på en match, men inte utifrån till exempel exponering i sociala medier. Det gör att den summa som går att dra av blir mindre och att det relativt sett blir dyrare att sponsra damidrott.
Annons
Annons
Det skatterättsliga regelverket styrs av praxis sprungen ur samma tid som när Adidas första par Copa Mundial lanserades 1979. De berömda fotbollsskorna har moderniserats med tiden och detsamma måste ske med regelverket för sponsring.
Sveriges skattelagstiftning behöver förändras. Jämställd sponsring av idrott bör främjas så att flickor och pojkar får samma möjlighet att förverkliga sina fotbollsdrömmar.
Framtidens toppspelare, morgondagens Amanda Ilestedt, Madelen Janogy, Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö finns redan i det svenska föreningslivet. Jämställd sponsring ger dem mer av samma förutsättningar som killar att kamma hem spelet.
SKRIBENTERNA
Malin Bergman (C), förbundsordförande för Centerkvinnorna
Liss Böcker (C), ordförande för Ausås centerkvinnor
Viktoria Österling (C), ordförande för Centerpartiet i Ängelholm
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.