Annons

Annons

Annons

opinionBostadsmarknaden

Aktuella frågor
”Det måste gå att flytta både som gammal och ung.”

Det är inte rätt att människor ska vara beroende av privata bygg- och fastighetsägares goda vilja för att ha någonstans att bo, skriver Lennart Pettersson (C), kommunfullmäktigeledamot i Svalöv och Centerpartiets bostadspolitiske talesperson under åren 2006-2010.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige behöver fler bostäder och det är bråttom. Ska människor kunna få en bra start på vuxenlivet och en bra ålderdom är investeringsstödet av stor betydelse, skriver Lennart Pettersson.

Bild: Hasse Holmberg/TT, Pär Hasselgren

Annons

Att människor ska ha tak över huvudet och kunna äta sig mätta är ett fundament i en modern demokrati. Så är det inte i dagens Sverige.

Möjligheten och behovet av att flytta till en annan och ibland en egen bostad förenar äldre och yngre. Därför är det viktigt med solidaritet över åldersgränserna.

Som ung ska man kunna flytta hemifrån när det blir dags. Vem vill bo kvar hos föräldrarna tills man är 30 år gammal eller mer, och hur många föräldrar vill att barnen bor kvar hemma långt in i vuxenlivet? Ändå är det så verkligheten ser ut idag.

Som äldre ska man kunna sälja sin bostad och/eller flytta till en som är bekvämare. Det är nu nästan omöjligt på grund av bostadsbristen och att hyrorna är så höga att många inte har råd att flytta.

Annons

Att ha tillgång till en bostad och mat för dagen är två grundläggande behov. Så som det ser ut idag kan de partier som styr Sverige inte tillgodose det förstnämnda.

Annons

Acceptabla hyresnivåer är viktiga för alla men i synnerhet för yngre och pensionärer. I många fall behöver äldre ta höjd för att klara sig som ensamstående och då är hyresnivån avgörande.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) och hela regeringen bör släppa på sin prestige och återinföra det tidigare investeringsstödet som var till för att fler bostäder som människor med vanliga inkomster har råd att bo i skulle byggas.

Trots att det saknas tiotusentals bostäder i Sverige, vill bostadsministern inte att de som bygger nya bostäder ska få investeringsstöd. Det är inte rätt att människor ska vara beroende av privata bygg- och fastighetsägares goda vilja för att ha någonstans att bo. Detsamma gäller när regeringen lägger över ansvaret för att det finns tillräckligt med bostäder på de kommunala bostadsbolagen. Det måste vara statens ansvar.

Den tidigare regeringen lyckades hitta en modell som i sin helhet gynnade hyresgästerna/de boende. Den togs bort av de nuvarande regeringspartierna. Med ett pristak per kvadratmeter, hölls hyrorna på en vettig nivå. Varken fastighetsägare eller byggbolag kunde höja sina priser på grund av investeringsstödet.

För att komma till rätta med dagens bostadsbrist vill bostadsministern istället underlätta för dem som bor i större bostäder att hyra ut i andra hand eller delar av sin bostad.

Annons

Annons

Men uthyrning är förmånlig redan idag. Höjs det skattefria beloppet, får den som redan har det bra det ännu bättre. De som hyr ut har ofta en god ekonomi och ett bra boende.

En fråga är också på vilket sätt att hyra ut delar av sin bostad eller i andra hand underlättar för äldre personer som vill flytta? För äldre är det en närmast ovärdig lösning att bli inneboende hos andra.

Det system som Andreas Carlson förespråkar gör att den som hyr ut fortsätter att öka sin förmögenhet, medan hyresgästen enbart betalar sin hyra och inte får någon värdetillväxt. Dessutom är det enbart en marginell lösning att låta människor bo hemma hos andra.

Sverige behöver fler bostäder och det är bråttom. Ska människor kunna få en bra start på vuxenlivet och en bra ålderdom är investeringsstödet av stor betydelse. Det måste vara möjligt att flytta både som gammal och ung.

SKRIBENTEN

Lennart Pettersson (C), kommunfullmäktigeledamot i Svalöv, tidigare riksdagsledamot och Centerpartiets bostadspolitiske talesperson under åren 2006-2010

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan