Annons

Annons

Annons

Fotboll: Damlandslaget

Ny guldmiss för Gerhardsson: ”Kommer bli tuffare”

Peter Gerhardsson fortsätter att vara nära, så nära ett mästerskapsguld.

Men än en gång tog det slut i en semifinal.

– Det kommer att bli tuffare och tuffare att vinna VM. Och det är väl bra. Vi får kämpa på, säger den svenske förbundskapten efter 1–2 mot Spanien.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson deppar efter 1–2-förlusten mot Spanien i semifinalen i fotbolls-VM.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Det här världsmästerskapet har visat att gapet mellan de bästa länderna och de som historiskt sett har legat en bit bakom har minskat betänkligt.

Att de mindre nationerna kan utmana jättar som Sverige är trots allt positivt för sporten, säger Peter Gerhardsson.

– Det kommer naturligtvis att bli ett mycket, mycket större intresse kring damfotboll nu, säger han efter 1–2-förlusten.

Annons

– Det stora är den fysiska delen. Där har många lag kommit i kapp, vilket gör att de kan matcha i 90 minuter.

Annons

Tredje semifinalförlusten

Samtidigt innebär det att chanser som den här – Sverige var precis som 2019 två matcher från ett historiskt VM-guld – kommer att bli allt mer sällsynta.

– Det tror jag att alla kommer att skriva under på. Både förbundskaptener, ni i media och folk över huvud taget, att det har varit ett fantastiskt VM på så sätt. Det är många lag som har blivit bättre. Äntligen, skulle man kunna säga, säger Gerhardsson.

I OS för två år sedan nådde Sverige final (silver till slut). Men i övriga tre mästerskap under Gerhardssons ledning – VM 2019, EM 2022 och VM 2023 – har gulddrömmen tagit slut i semifinal.

Problemet är också, säger förbundskaptenen, att många av de mindre nationerna har en fördel gentemot Sverige.

– Det är många av dem som har tolv månader om året där de kan spela fotboll. Där har vi något att jobba med, för att kunna spela fotboll året runt. För det kommer att bli tuffare och tuffare att vinna VM. Och det är väl bra. Vi får kämpa på.

”Ännu större sorg”

Anfallaren Stina Blackstenius tror precis som sin förbundskapten att det knappast kommer att bli lättare att ta det där VM-guldet som Sverige fortfarande saknar.

– Förhoppningsvis får vi en ny chans, men det här är kanske det bästa mästerskapet som har spelats. Nivån har aldrig varit högre och med tanke på det är det starkt av oss att komma hit. Och när vi är så nära blir det en ännu större sorg på något vis att det inte räcker till, säger hon efter semifinalförlusten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan