Annons

Annons

Annons

Fotboll: Damlandslaget

Sverige vill tysta hemmafansen: ”Fin trigger”

Australien kommer att ha publiken på sin sida. Men Sverige känner samma stöd från andra sidan planeten.

Amanda Ilestedt har firat ett VM-brons med blågula fans förr – och vill göra det på nytt.

– Ett av de bästa minnena i min karriär. Så jag hoppas få uppleva det igen, säger mittbacken inför lördagens bronsmatch i Brisbane.

Amanda Ilestedt vill uppleva ett nytt VM-bronsfirande hemma i Sverige.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Sverige lämnade Auckland på onsdagen, dagen efter den svidande semifinalförlusten mot Spanien (1–2). Den stora besvikelsen efter en missad finalplats fick stanna i Nya Zeeland.

Nu ser de de svenska fotbollsdamerna fram emot lördagens kamp om bronsmedaljen på Brisbane Stadium, mot hemmanationen Australien.

– Man får älta lite. Vi är en tajt grupp, vi bryr oss om varandra och kan verkligen ventilera. Men sedan måste man också påminna varandra om att ”nu räcker det”, nu får vi fokusera om. Jag vill inte höra att vi är besvikna och att vi är kvar i matchen. Nu är det fokus på nästa och vi ska ha den där medaljen, säger målvakten Zecira Musovic.

Ny plats för bronsfirande

Om inte ett VM-brons i sig är tillräckligt för att motivera sig, kan spelarna blicka tillbaka fyra år.

Annons

Mittbacken Amanda Ilestedt ler stort när hon minns tillbaka till 2019 då damlandslaget efter ett bärgat VM-brons togs emot av över 20 000 människor på Götaplatsen i Göteborg.

Annons

– Jag kommer ihåg att det var en tuff bronsmatch (mot England) där vi fick kämpa något oerhört. Och jag kommer absolut ihåg känslan efteråt och mottagandet som vi fick i Sverige. Det är ett av de bästa minnena jag har haft i min karriär. Så jag hoppas få uppleva det igen, säger Ilestedt.

Sam Kerr jublar efter målet

Bild: MATHIAS BERGELD

Den här gången blir det inget mottagande i Göteborg. Vid svensk medalj väntar i stället ett stort firande i Kungsträdgården i Stockholm vid hemkomst nästa vecka.

Fotbollsfeber i Australien

Ilestedt vill gärna återuppleva scenerna från 2019.

– Det var helt fantastiskt. Och jag tycker att man märker hur många det är som stöttar och supportar oss från hemmaplan, man kan känna det ända hit.

Samtidigt är Ilestedt och de andra spelarna på det klara med att de blågula fansen kommer att vara chanslösa i publikfajten på lördag.

"Matildas", med svensken Tony Gustavsson som förbundskapten, har skapat fotbollsfeber i Australien. Och Brisbane Stadiums läktare kommer att färgas gula och gröna, inte gula och blå. Men det är också ett slags tändvätska.

– Det kommer att bli häftigt. Det är ju roligt att få möta hemmanationen också. Och att förhoppningsvis tysta arenan, säger mittfältaren Elin Rubensson.

Annons

Annons

Lägger över favoritskapet

Zecira Musovic säger att hon lever för just sådana här matcher.

– Det kommer att vara mycket publik. De kommer att heja på Australien. Men jag älskar när motståndarpubliken är i gång och inte på vår sida. Det är en jäkligt fin trigger, säger Musovic.

Zecira Musovic under den svenska träningen inför bronsmatchen mot Australien i Brisbane.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Australien har aldrig spelat om VM-medaljer tidigare. Men att det skulle göra hemmanationen mer sugen på bronset än Sverige, det viftar det svenska laget snabbt undan som struntprat.

– Det tror jag inte. Jag vet att vi kommer att vara skittaggade. Samtidigt så kommer de att ha publiken med sig, det kommer att vara ett extremt tryck och det kommer att vara i deras favör. Kanske till och med att man kan lägga över favoritskapet på Australien just i en sådan här match, säger Zecira Musovic.

Amanda Ilestedt:

– Vi kommer att göra allt för att vinna den här matchen. Vi vill komma hem till Sverige med ett brons.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan