Annons

Annons

Annons

Fotboll: Damlandslaget

Efter ökade hotbilden – landslaget kan ändra rutiner

Svenska landslaget ser över säkerheten efter att terrorhotnivån höjts i Sverige.

Bland annat överväger man att inte åka i "målad" buss vid hemkomsten och man tittar även på om spelarna kan resa i landslagsdräkter eller ska vara mer anonymt klädda.

– Självklart tror jag att vi skulle kunna utgöra något form av mål, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Ska de svenska spelarna resa i landslagskläder eller mer anonymt. Det är en av frågorna som Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige nu ser över. Arkivbild.

Annons

Det firande som planerades när det svenska landslaget eventuellt kom hem som bronsmedaljörer i fotbolls-VM ställdes in efter att Säkerhetspolisen (Säpo) på torsdagen meddelade att terrorhotnivån i Sverige höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Firandet var planerat att hållas i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

– Att ta ansvar för att samla, vi har räknat med 30 000 människor, på en yta där vi inte har någon inpasseringskontroll, där vi möjligen kan begränsa fordonsrörelse, kändes inte utifrån den där fyran som presenterades i går av säkerhetspolisen som ett seriöst upplägg för att ta ansvar för ett säkert evenemang, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman vid en pressträff i Brisbane dagen innan Sveriges bronsmatch mot hemmanationen Australien.

Annons

Annons

Martin Fredman, Svenska fotbollförbundets säkerhetschef, vid en pressträff om den förhöjda säkerhetsnivån i Sverige och hur detta påverkar fotbollsförbundets planer kring firande vid hemkomsten.

Utgöra mål

Martin Fredman konstaterar också att ett bronsvinnande landslag som kommer hem skulle sticka ut och kunna utgöra ett mål för attacker.

– Det är klart att vi märker att vi skulle sticka ut både i att vi gör ett firande i en situation där man säger att riskerna har ökat så väsentligt. Så självklart tror jag att vi skulle kunna utgöra något form av mål, säger Fredman och fortsätter:

– Men jag vill bara vara tydlig med att det finns inget konkret (hot) mot svensk fotboll eller landslagsfotboll, det finns det inte.

Fotbollförbundets säkerhetsansvariga ser nu också över andra detaljer kring spelarnas säkerhet med anledning av den förhöjda terrorhotnivån.

Omålad buss?

TT: Ni sticker ju ut med eran klädsel, det syns att ni är från Sverige. Har ni förändrat något gällande det när det gäller hemresa och sådant?

– Det skulle vi kunna göra men där är vi inte än. Men däremot har vi pratat om det när vi har rört oss på gatorna här och vid vilka tillfällen vi har kläder och inte har kläder, säger Martin Fredman.

Det pågår också diskussion om hur landslaget ska transporteras vid hemkomst.

– Vi pratar om våra bussar hemma, ni vet de målade. Ska det vara det när vi kommer hem? Men det där har vi inte tagit beslut om än.

Sverige ställs i bronsmatchen mot värdlandet Australien i Brisbane på lördag klockan 10.00, svensk tid.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan