Annons

Annons

Annons

Fotboll: Damlandslaget

Vännerna delar VM-drömmen: ”Få förunnat”

Det är häftigt nog att på några veckor gå från doldis till världsstjärna. Att dela upplevelsen med sin bästa vän gör inte saken sämre.

Amanda Ilestedt och Zecira Musovic lever VM-drömmen tillsammans.

– Det är helt fantastiskt och få förunnat, säger Ilestedt.

Zecira Musovic och Amanda Ilestedt under en träning tidigare under VM.

Annons

Ilestedt och Musovic är inga duvungar i landslagssammanhang. Men under fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland har båda tagit klivet från blågula doldisar till att bli två av Sveriges klarast lysande stjärnor.

De bästa vännerna – de lärde känna varandra under tiden i damallsvenska Rosengård – kan knappt tro att de har lyckats få sina stora genombrott samtidigt. Och Musovic älskar att dela rampljuset med Ilestedt.

"Fantastisk människa"

– Det är en fantastisk människa. Alltså verkligen. Min bästa kompis, säger Musovic.

– För oss är det ingen slump att vi lyckas prestera, vi har kämpat för det här båda två. Jag vet hur mycket arbete Amanda lägger ner varje dag, i det tysta, som inte många ser. Att hon nu briljerar i detta mästerskap, det är ingenting som förvånar mig. Men det glädjer mig något otroligt.

Annons

Ilestedt är mittbacken som gjorde debut i landslaget för tio år sedan men som har åkt in och ut ur startelvan, och som sällan har fått de största rubrikerna. Annat är det nu.

Annons

Inför lördagens bronsmatch mot Australien har hon gjort fyra av Sveriges mål och är sensationellt nog delad tvåa i VM:s skytteliga.

– Det har varit annorlunda, absolut. Men roligt. Jag försöker att inte fokusera så mycket på det utan att vara i nuet och njuta så mycket som jag kan, säger Ilestedt.

Stormatch mot USA

Musovic har samtidigt tagit över som Sverige förstamålvakt efter att Hedvig Lindahl prenumererat på platsen under många år. 27-åringens insats i åttondelsfinalen mot USA, där hon höll nollan innan Sverige gick vidare efter straffar, tillhör turneringens allra vassaste.

– ”Zesse” är min bästa kompis. Så det är skitkul att få dela det här med henne. Jag känner ju henne sedan hur lång tid tillbaka som helst, jag vet hur mycket hon har jobbat och kämpat för det här. Det är skitkul att se henne ta den här chansen när hon väl har fått den, säger Ilestedt.

En sista uppgift återstår. I Brisbane på lördag ska vännerna försöka hjälpa Sverige att försvara VM-bronset från 2019.

– Det hade betytt jättemycket, säger Zecira Musovic.

– Jag tycker att vi har gjort ett fantastiskt mästerskap hittills, vi har verkligen vuxit in i det och gjort bra matcher. Vi har lyckats slå ut världsettan USA, vi har lyckats slå ut ett av mästerskapets bästa lag i Japan. Vi lyckades inte ta oss till final, det gjorde mig skitbesviken. Men någonstans hade det känts jättebra att kunna få med oss en medalj i alla fall. Och att ta den tillbaka till svenska folket, säger Musovic.

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Amanda Ilestedt

Född: 17 januari 1993 (30 år) i Sölvesborg.

Position: mittback.

Klubb: Arsenal.

Tidigare klubbar: Sölvesborgs Goif –2007, Karlskrona FF 2008–09, Rosengård 2009–2017, Potsdam 2017–2019, Bayern München 2019–2021, Paris Saint-Germain 2021–2023.

A-landskamper/mål: 70/12.

Landslagsdebut: 31 oktober 2013 mot Färöarna. Ilestedt gjorde ett mål i 5–0-segern.

Fakta

Fakta: Zecira Musovic

Född: 26 maj 1996 (27 år) i Falun. Uppvuxen i Borlänge, familjen flyttade till Helsingborg när hon var i femårsåldern.

Position: målvakt.

Klubb: Chelsea.

Tidigare klubbar: Stattena 2011–12, Rosengård 2012–20, Chelsea 2021–.

A-landskamper: 15.

Landslagsdebut: 5 mars 2018 mot Ryssland. Musovic höll nollan i 3–0-segern.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan